lukasz93
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 31, 2008, 19:20:22 » |
|
Witam. Czy taki układ karmienia będzie dla moich ryb [gupiki i mieczyki] dobry??
Rano: BioVit Po południu: OvoVit Wieczorem: Dafnia /\ wszystkie firmy Tropical
Wszystko w małych ilościach i naprzemian np. we wtorek rano biovit a w środę dafnia itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2008, 20:34:06 » |
|
Z rana zamiast biovitu daj ichtiovit jesli chcesz karmic suszona karma. Biovit jest pokarmem roslinnym i stanowi uzupelnienie diety. Biovit i ovovit mozesz podawac naprzemiennie co wieczor. Z popoludniowego karmienia mozesz zrezygnowac. Co do dafni to jesli jest suszona to ja sobie daruj. Rybki za tym nie przepadaja. U mnie przez jakis czas to jadly a teraz mam ponad pol torebki tego bo jak wsypie to do akwa to sobie tylko plywa i zadna juz sie nie zaintersuje tym 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
lukasz93
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2008, 06:34:25 » |
|
Ok, dzisiaj po szkole pójdę do zoologicznego po ichtiovit.
Czyli będzie tak: Rano: ichtiovit Wieczor: ovovit/ biovit
|
|
|
|
|
|
|
|
|
safewayOX
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2008, 22:18:44 » |
|
Pozwolę sobie dopisać się do tematu.
Karmię rybki 2 razy dziennie. Rano dostają TetraRubin Wieczorem "pokarm wysokoproteinowy TROPICAL" na zmianę z "pepito Goldfish Flocken" (coś niemieckiego)
Skład tego pepito wygląda następująco: białko ogólne 30% tłuszcze surowe 2,5% włókno surowe 2,0% popiół surowy 6,0% witamina A 30,000IU/kg witamina D3 2,000 IU/kg witamina E 200mg/kg witamina C 150mg/kg spisane z opakowania
Czy to co im podaje jest wystarczające i dobre czy sugerowalibyście zmianę "diety" na inną? Poza tym czy moim rybkom można podawać suszone i rozdrobnione kiełże?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mercurossaurus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2008, 11:49:39 » |
|
No nie, to ja jestem totalny amator. Karmię rybki raz dziennie jak wróce z pracy. Daję im mrożonki + coś suchego zawsze, ale nie wiem jaki jest tego skład. Nieźle, nieźle. Czuję się zawstydzony  . W domu zobaczę co tam im daję. 
|
|
|
|
|
|
Akwarium ogólne 240l
|
|
|
monik
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2008, 12:16:01 » |
|
ja rowniez pozwole sobie dopisac sie do tematu No nie, to ja jestem totalny amator. Karmię rybki raz dziennie jak wróce z pracy.
ja tez karmie swoja rybke raz dziennie i teraz to zgupialam jedni karmia rybki raz dziennie inni 2-3 razy. Dlaczeg? od czego to zalzy? ja swojego bojownika karmie: suszonym jedzonkiem Tetrabetta z kawalkami krewetek (5 razy w tyg) mrozona ochotka (raz w tyg) tropikal quintet firmy ocean nutrition jest to mix 5 roznych mrozonych larw napewno jest tam dafnia i 4 inne ale nazw nie znam co smieszne na opakowaniu tez nie ma nazw sa tylko zdjecia (raz tyg naprzemian) (co prawda sprzedawca mi powiedzial ale ja nie pamietam teraz) czy dobrze karmie Emilka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mercurossaurus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 01, 2008, 12:23:25 » |
|
Jak Bojek zadowolony, ma ładne kolorki i ochote na "amory" to dobrze.
PS
Spotkałem się z określeniem "dobra ryba, głodna ryba". Ciekawe, czy uknuli to handlowcy (głodna ryba jest żwawsza) czy jest w tym jakaś głębsza prawda? (...że mniej choruje czy coś?) Oczywiście pomijam przypadki skrajne.
|
|
|
|
|
|
Akwarium ogólne 240l
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2008, 12:29:52 » |
|
Emilek na pewno jest zadowolony z takiego karmienia bo jak widzę podajesz mu same łakocie  Wiesz jak to jest Merc, jak ryba za często i za dużo dostaje to potem ma jakieś problemy z trawieniem, z otłuszczeniem wątroby itp. Czasem warto przeprowadzić głodówkę a rybka i tak sobie coś tam w akwarium znajdzie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
safewayOX
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2008, 15:30:46 » |
|
Pozwolę sobie dopisać się do tematu.
Karmię rybki 2 razy dziennie. Rano dostają TetraRubin Wieczorem "pokarm wysokoproteinowy TROPICAL" na zmianę z "pepito Goldfish Flocken" (coś niemieckiego)
Skład tego pepito wygląda następująco: białko ogólne 30% tłuszcze surowe 2,5% włókno surowe 2,0% popiół surowy 6,0% witamina A 30,000IU/kg witamina D3 2,000 IU/kg witamina E 200mg/kg witamina C 150mg/kg spisane z opakowania
Czy to co im podaje jest wystarczające i dobre czy sugerowalibyście zmianę "diety" na inną? Poza tym czy moim rybkom można podawać suszone i rozdrobnione kiełże?
Wszystko fajnie tylko nikt mi nie poradził nic nt mojego karmienia ;(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2008, 19:15:26 » |
|
czy dobrze karmie Emilka?
Dobrze 
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
plseba
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 01, 2008, 21:15:51 » |
|
Ja osobiscie polecam glownie diete roslinna, wtedy ryby nie obrosna w tluszcz, karmilem kiedys tak swoje prawie 8 lat (2 razy dziennie) i rosly jak szalone, do czasu az zrobilem 2 letnia przerwe w trzymaniu akwarium. Dla zapewnienia pokarmu zwierzecego, dodaje gotowane lub smazone ryby (oczywiscie bez przyprawy), oraz gotowana marchew, kalafior, banany, makaron, kukurydze, ryz oraz niegotowany chleb. Raz tylko dalem gotowane ziemniaki, to ryby je jadly, jednak jedna ryba wieczorem padla (prawdopodobnie sie zapchala) 
|
|
|
|
|
|
200l 2 x akara z maroni 6 x brzanka różowa 10 x neon innesa 2 x kirys spiżowy 2 x kirys pstry 8 x gupik 3 x bojownik syjamski 2 x glonojad 2 x slimak ampularia
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 02, 2008, 11:00:12 » |
|
Wszystko fajnie tylko nikt mi nie poradził nic nt mojego karmienia ;(
Kiełże możesz podawać, dlaczego nie...? Ten pokarm dla welonów to jakieś roslinny?Ten wysokobiałkowy podawałabym co 3 dzień.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 02, 2008, 13:54:00 » |
|
ja moje karmie nastepujaco:
rano: Ichti-Vit (tropical) popoludniu jak przyjde ze szkoly: mrożona ochotka wieczorem: Dafnia (tropical)
i rybki sa zywe i zdrowe
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|