Kupiłem dziś 5 danio pręgowanych, 4 są ok, ale jeden coś mi się nie podoba. Nie jest tak żwawy jak inne, na jednym boku ma jakieś zaczerwienienia - w okolicach podbrzusza widać jej jakby takie małe czerwone "żyłki", lub są to małe ranki(?). Ryba generalnie pływa tylko w środkowej części akwarium i nie zbliża się ani do powierzchni wody, ani nie nurkuje niżej - w przeciwieństwie do pozostałych danio.
Co mam z tym zrobić, leczyć, czekać? Poradźcie, z góry dzięki za konkretne odpowiedzi.
dopisuje po dwóch godzinach.Hmm, postudiowałem przed chwilą literaturę fachową i jednak trochę zmienił mi się punkt widzenia

Wychodzi mi na to że mam w akwa 4 samce i 1 samice (a mówiłem kolesiowi w sklepie że 2 samice i 3 samce...), temperatura obecnie to 24,5 stopnia. Tak mi z tego wychodzi, że danio myslą chyba o tarle... ? tych 4 samców jest bardzo żywych i co chwilę się gonią (neonki też czasem pogonią... grr), wariują po całym akwarium. A samica pływa sobie spokojnie w środku akwa i obserwuje, od czasu do czasu któryś do niej podpływa i lekko ją pogania. Obniżyłem trochę temperaturę - o 1 stopień, może to trochę zmniejszych ich temperament?

Mimo wszystko proszę o jakieś fachowe opinie, bo sam już nie wiem czy mam rację? :shock: :lol: