Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Danio pręgowany - jakiś nie taki...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Danio pręgowany - jakiś nie taki...  (Przeczytany 2808 razy)
Maciek
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 20, 2004, 21:56:50 »

Kupiłem dziś 5 danio pręgowanych, 4 są ok, ale jeden coś mi się nie podoba. Nie jest tak żwawy jak inne, na jednym boku ma jakieś zaczerwienienia - w okolicach podbrzusza widać jej jakby takie małe czerwone "żyłki", lub są to małe ranki(?). Ryba generalnie pływa tylko w środkowej części akwarium i nie zbliża się ani do powierzchni wody, ani nie nurkuje niżej - w przeciwieństwie do pozostałych danio.
Co mam z tym zrobić, leczyć, czekać? Poradźcie, z góry dzięki za konkretne odpowiedzi.

dopisuje po dwóch godzinach.
Hmm, postudiowałem  przed chwilą literaturę fachową i jednak trochę zmienił mi się punkt widzenia  Tongue Wychodzi mi na to że mam w akwa 4 samce i 1 samice (a mówiłem kolesiowi w sklepie że 2 samice i 3 samce...), temperatura obecnie to 24,5 stopnia. Tak mi z tego wychodzi, że danio myslą chyba o tarle... ? tych 4 samców jest bardzo żywych i co chwilę się gonią (neonki też czasem pogonią... grr), wariują po całym akwarium. A samica pływa sobie spokojnie w środku akwa i obserwuje, od czasu do czasu któryś do niej podpływa i lekko ją pogania. Obniżyłem trochę temperaturę - o 1 stopień, może to trochę zmniejszych ich temperament?  Tongue  Mimo wszystko proszę o jakieś fachowe opinie, bo sam już nie wiem czy mam rację?  :shock:  :lol:

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
michał
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2004, 18:07:40 »

Tu masz coś o nim:
 :arrow: http://natterx.webpark.pl/Danio.html

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2004, 12:05:13 »

według tego linku:

"Zachowanie:
Gatunek stadny o żywym usposobieniu, szybko pływający. "

No tak, zgadza sie to dla 4 sztuk (3 samcow i jednej samicy), a ta druga samica (bo jak sie okazalo to jednak mam dwie...) siedzi caly czas pod lisciem albo robi male koleczka, nie ma za bardzo apetytu i nie zachowuje sie tak jak pozostala czworka.
Natomiast ta 4 ciagle sie goni po akwa, glownie samce za samica, ale zdarza sie tez ze goni samiec samca, ale do tego stopnia ze np. neonki sie plosza i siedza cicho w kacie akwarium. Takze fajnie, ladnie, zywe usposobienie, ale troche pod terroryzm mi to podpada  Tongue

Parametry akwa: 75 l, temp 24C.

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: