kuchcik
200 l Akwarium ;)
Nowy

Jakby cierpienie uczyło, to Polska byłaby jednym z
|
 |
« : Październik 17, 2007, 20:54:51 » |
|
Mam pytanie czy coś z tej listy należy wykreślić albo coś dodać żeby w zbiorniku wszystko pięknie współgrało;P
neon czerwony 30x molinezja ostrousta 5x glonojad złoty 2x Skalar, Pterophyllum scalare 2x kiryski panda 5x krewetki red chery 10x Pielęgniczka Ramireza 2x MIEDZIK OBRZEŻONY 10x BRZANKA ZIELONA 10x Nadmienie tylko troszke o moim zbiorniku
200L typowe 100szerx40dłx50wys
Oświetlenie: 2x30W PHILIPS AQUARELE 1x30W sun glo 1x30Waqua glo + odbłyśniki oraz folia samoprzylepna pokryta sreberkiem Nocne w planie: -5 sztabek po 4 diody niebieskie
Podłoże: -żwirek ciemny o niskiej granulacji ok 5 cm
Ogrzewanie: -tetra 200W
Powietrze: -tetra Ap 150
Filtracja: TETRA EX 700 Filtr zewnętrzny
ROŚLINY: Nawóz 2 razy dziennie po 10ml
Glossostigma elatinoides Blyxa japonica Echinodorus tenellus Mech christmass moss Pogostemon helferi Rotala spec. green Eleoharis aciccuralis Gałazetka Rotala Indica Cabomba Caroliana Myriophyllum Mattogrossense Cabomba Piauhensis Red Bacopa Monniera Cabomba yellow Egeria Najas Rotala Wallichii Hygrophila Polysperma Ludwigia Repens Hygrophila Diformis Micranthemum Umbrosum Mayaca Fluviatilis Sagittaria Subulata Myriophyllum Usurience Hygrophila Polysperma Rosenveg
|
|
|
|
|
|
-11 NEONKóW - 3 MIECZYKI
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2007, 20:57:28 » |
|
Tak na szybko.
Czerwone neonki lubia bardzo niskie ph a molinezje wyzsze.
Diod chyba troszke za duzo. Juz 6cioma mozna spoko rozswietlic akwa 100cm dlugosci. No chyba ze chcesz by bylo jasno jak w dzien, tylko na niebiesko ;]
Ten zwirek 5cm czy 0,5cm ?
Jaki nawoz chcesz tam dwa razy dziennie dawac? I jesli juz tak ostro to czemu bez co2 ?
A jak tyle roslin i co2 to z brzeczyka w dzien mozna zrezygnowac
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2007, 21:06:37 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
kuchcik
200 l Akwarium ;)
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2007, 21:09:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
-11 NEONKóW - 3 MIECZYKI
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2007, 21:17:25 » |
|
To ja bym wstepnie zrobil dwie bimbrownie. Koszta zadne, a pracy z tym 15 minut raz na 2-3 tygodnie (tylko tyle co zmieszac wode z cukrem i drozdzami). Ale docelowo faktycznie butla wychodzi i lepiej i taniej. Juz chodza z legalizacja po 150zl na allegro. A czemu akurat te nawozy a nie inne? I do tego sa od dwoch roznych sprzedawcow, wiec raczej sie nie uzupelniaja. Sorry ze sie wszystkiego czepiam ale sam chciales 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2007, 21:19:39 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2007, 21:52:56 » |
|
Obsada wg. mnie ok, ale red cherry długo raczej nie przeżyją. A brzanki zielone to co takiego? Chodzi o mszyste czy brokatowe? Poza tym rzanek nie łączy się ze skalarami. Miałbys amerykanski biotop, gdyby nie brzanki. Proponuję tetry cesarskie w ich miejsce, albo żałobniczki.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
kuchcik
200 l Akwarium ;)
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2007, 10:47:52 » |
|
Witam. Wydaje mi sie ze raffy ma sporo racji i brzanki pojda w odstawke!! ale zamiast nich TETRA CESARSKA:) a z krewetkami to mam naprawde poważny dylemat! Nieiwem ale mnie sie wydaje że wsród gęstej roslinności powinny sobie poradzic! Pozdrawiam tak wiec obsada zmodyfikowana na
neon czerwony 30x molinezja ostrousta 5x glonojad złoty 2x Skalar, Pterophyllum scalare 2x kiryski panda 5x krewetki red chery 10x Pielęgniczka Ramireza 2x MIEDZIK OBRZEŻONY 10x Tetra cesarska 10x
Mam jeszcze pytanie odnoścnie glonojada!! Czy nie bedzie mi podskubywał roślinności?? Pozdrawiamm
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2007, 10:52:47 wysłane przez kuchcik »
|
|
-11 NEONKóW - 3 MIECZYKI
|
|
|
kuchcik
200 l Akwarium ;)
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 18, 2007, 12:46:41 » |
|
Zastanawiałem sie tak jeszcze dogłebnie nad tematem glonow w akwrium i tak sobie myśle że zamiast glonojadów dać z 5 otosków /OTOCINKLUS/ ??
|
|
|
|
|
|
-11 NEONKóW - 3 MIECZYKI
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2007, 13:03:56 » |
|
Glonojad ladniejszy ale ekipa otoskow na pewno duzo wydajniejsza ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 18, 2007, 13:34:12 » |
|
Zresztą 'glonojad' nie zawsze zjada glony  Wraz z wiekiem im to przechodzi, i ponadto taki zrojnik musi być zawsze dokarmiany. Możesz mieć i ekipę otosków i jednego 'glonojada' tzw. zbrojnika niebieskiego. Najlepiej odmiana alinotyczna, weloniasta  Jeżeli takowy ci się podoba, w akwarium na pewno będzie stanowił piękną 'ozdobą'  A co do skalarów, to właśnie one potrafią wytrzebić red cherry.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
kuchcik
200 l Akwarium ;)
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 18, 2007, 17:15:45 » |
|
Czy glonojad albinistyczne to np zbrojnik złoty?? A otoski chyba będą najlepszym rozwiązaniem problemów z glonami;) A co do skalarów to mam nadzieje że dadzą pożyć krewetką;) Pozdrawiam i dziękuje za każdą rozsądną i fachową poradę;) Za tydzień na pewno nie omieszkam się zamieścić zdjęć z mojego ogródka podwodnego wraz z całą obsadą;)
|
|
|
|
|
|
-11 NEONKóW - 3 MIECZYKI
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 18, 2007, 17:56:15 » |
|
ja mam żarłoczne palety i red cherry nie wyżeraja  zanim skalary dorosną to wiśni będzie zatrzęsienie  pozatym amano napewno nie ruszą, a tak somo dobrze czyszczą  ja mam jedne i drugie  i raibowny i filtrujące 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|