Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: skalary.. 110l ?  (Przeczytany 2313 razy)
svy
Nowy
*

« : Październik 30, 2007, 17:31:32 »

witam

mam pytanie ..
mianowicie chcialbym hodować skalary w moim akwa. czy jest w ogole taka szansa? .. jesli tak to ile moze ich tam byc?.. zalezy mi tylko na skalarach
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2007, 21:51:08 »

Jakie wymiary ma to akwarium? (dł, szer, wys)

Skalary wymagają akwarium ok 50 cm wysokości. Czy Twoje akwarium spełnia ten warunek?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
svy
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2007, 22:05:21 »

80cm dl. ,okolo 35cm szer. i 45cm wysokości
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 30, 2007, 22:09:47 »

To Twoje akwarium ma 126 l a nie 110 l.

Do takiego akwarium to tylko 2 sztuki, najlepiej parka plus jakieś inne rybki jako uzupełnienie obsady (kiryski, małe stadko 6-8 szt jakichś większych kąsaczowatych).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
svy
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2007, 22:14:18 »

Przy 4 sztukach bylyby duze problemy ?;> .... zastanawialem sie nad neonkami ale nie wiem czy przetrwaja ..
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 30, 2007, 22:19:08 »

przy 4 sztukach zależy jak bardzo para dominująca będzie dominująca co do neonek jeśli będziesz miał młode skalary to raczej neonki przeżyją ale różnie może być

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
svy
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 30, 2007, 22:22:41 »

okej .. dzieki za rady : ) ... chyba zaryzykuje z 4 sztukami .. a co mi tam najwyzej oddam koledze Wink ..

P.S
Jeszcze dwa pytanka
1.Jest szansa ze np. trafie na 4 samce albo 4 samice... co wtedy.. bedzie spokoj? .. wiem ze takie prawdopodobienstwo jest male ale ..
2.Jesli zalozymy ze beda dwa samce i dwie samice to jak wielka jest szansa ze polacza sie w dwie pary? .. skalary zawsze sie łaczą?
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 22:26:55 wysłane przez svy » Zapisane
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 30, 2007, 22:40:19 »

Czym mniejsze skalary tym prawdopodobieństwo większe, nie zawsze dobierają się w pary ale jeśli są dostatecznie małe to szanse są naprawdę duże.. możesz też dogadać się z obsługą zoologa i wziąć 6 sztuk a jak tylko się dobiorą oddać 2 a jeśli para dominująca będzie dominować za bardzo to i pozostałą parę co do 1 pytania to nie wiem

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
svy
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 30, 2007, 23:02:13 »

Wink

Jeszcze takie pytanko.. (mialy być ostatnie ale z każda odpowiedzia powstaja nowe ; p)

Gdybym mial zalożmy 2 skalary i jakies 4-6 kiryskow to czy mozna jeszcze cos dorzucic ? jakis gatunek ktory nie bedzie wchodzil skalarom w droge..
i jeszcze jedno ..
Czy jak pozostawie dwa i sie nie dobiora to beda wobec siebie agresywne czy raczej obojetne ?..

Z gory dzieki za odp. (wiem ze mam glupie pytania Embarrassed..ale wole sie upewnic zeby ryby nie ucierpialy)
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 23:04:13 wysłane przez svy » Zapisane
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2007, 08:30:36 »

Fajnie, że zdecydowałeś się na chów tych pięknych ryb Smiley

Owszem, na początku kup 4 sztuki. Jak dobiorą się w parkę, to pozostałe oddaj. Albo jak będziesz miał trochę szczęścia, to może uda się tak, że cała czwórka będzie zgodnie siedzieć.

Z tymi rybami nic nie wiadomo, wciaż popularne a tajemnicze Smiley Mam skalary od paru lat, i co jakiś czas mnie zaskakują Cheesy

I jedna mała uwaga, nie dawaj za dużo zwiru na dno akwa. Zwłaszcza z przodu, bo tym rybkom zabierzesz 'wysokość' Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 01, 2007, 18:54:09 »

hej , co do skalarów to ja mam w 112 litrów 6 skalarów i moge powiedziec ze poza małymi spięciami gdy są troche naburmuszone:P to swietnie egzystują razem;) Narazie sa małe wiec jest ok, gorzej bedzie jak urosną i wtedy juz moze byc za mało miejsca dla nich prawda?

Pytanie o obsadę zadaj w osobnym wątku.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2007, 20:54:25 wysłane przez Emi » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: