Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Piasek aby rośliny nie wypływały  (Przeczytany 3089 razy)
Ad@m
Zainteresowany
**

Dlaczego ogórek nie śpiewa?

« : Październik 12, 2007, 14:41:08 »

U mnie w akwarium sprawy mają się tak, że rośliny wypływają z podłoża. Podejrzewam, że to przez gruboziarnisty żwirek który nie trzyma dobrze roślin. Czy piasek coś by tutaj pomógł? Aha, słyszałem, że piasek trzeba spulchniać, to prawda?

50l.: 15 gupików pawie oczko, 1 zbrojnik, 1 otocinklus, 2 neonki innesa, 5 molinezji i nieznana liczba ślimaków.
Kliknij: http://s6.gladiatus.pl/game/c.php?uid=53218
AniaS
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2007, 15:07:00 »

ja w swoim akwa też nie mam piasku ,a rośliny mi nie wypłwają. Powinieneś je wsadzić głębiej i najlepiej ,aby przed ukorzenieniem się nie było w baniaczku ryb, a jeżeli nie możesz ich przenieść do innego zbiornika to po posadzeniu przyciśnij je kamykami., no i oczywiście mogą je wykopywać rybki szczególnie  welony

AniaS   
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2007, 01:15:46 »

Z piasku to Ci dopiero będą wypływać. Piasek zachowuje się w wodzie jak puszek. Jaką masz granulację podłoża i jak grubą warstwę? Najbardziej odpowiednia to 2-4 mm średnicy, warstwa minimalna podłoża to ok 5 cm.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
złośnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2007, 08:25:53 »

Z piasku to Ci dopiero będą wypływać. Piasek zachowuje się w wodzie jak puszek. Jaką masz granulację podłoża i jak grubą warstwę? Najbardziej odpowiednia to 2-4 mm średnicy, warstwa minimalna podłoża to ok 5 cm.

Ja mam piasek w akwarium i nie mam żadnego problemu z roślinami. Nie zachowuje się jak puszek, nie ma problemów z jakąś zamiecią ( a mam stadko kirysków)
Być może zależy to od granulacji. A rośliny, z tego co wiem, piasek uwielbiają.

63 l:

5x kirysek pstry
4x neon czarny
3x neon diamentowy
2x otosek
2x colisa chuna
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2007, 13:25:04 »

Być może zależy to od granulacji. A rośliny, z tego co wiem, piasek uwielbiają.

Piasek jest dobry jak jest jednym ze składników substratu pod żwir ale sam w sobie, czysty piach nie bardzo nadaje się dla roślin.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: