spychaj
Nowy

|
 |
« : Sierpień 16, 2007, 12:08:54 » |
|
Jestem nowy wiec na początku witam wszystkich. Chce kupić do 112l akwarium kilka kirysków, chciałbym w przyszłości pokusić się o ich rozmnożenie, najlepiej by tarło odbywały w akwarium ogólnym (oczywiście w ogólnym pewnie nie uda się wychować młodych). Jakie kiryski łatwo się mnożą w akwa (nie chcę spiżowych i pstrych), z jakimi macie doświadczenia z rozmnożeniem. Pozdrawiam, spychaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2007, 21:00:07 » |
|
Pandy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2007, 22:59:37 » |
|
Pandy  Oj Seboos, Ty z tymi pandami to chyba tak aby mi się ciśnienie podniosło  Żartuję oczywiście, ale swoją drogą mam do Ciebie pytanie. Czy stwarzałeś swoim pandom jakieś specjalne warunki do rozmnażania (symulacja pory deszczowej  ) czy nastąpiło to naturalnie? Sądzisz, że pandy i lamparcie, tak, jak radziłeś 5+5 mogłyby się "dogadać" i wspólnie tworzyć stado?
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2007, 13:02:16 » |
|
Za pierwszym razem samo się wydarzyło i dość troszkę nakombinowałem jak to się stało. Następnym razem troszeczkę pomogłem - obfitsze karmienie wcześniej, poźniej duża podmiana wody na chłodną, karmienie. Pandy są w zbiorniczku gdzie jest bardzo miękka woda, garbniki. (black water) Myślę, że 5+5 dogadają się - może nie będą jako jedno stado ale problemów nie będzie - kiryski to bardzo towarzyskie rybcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2007, 08:16:33 » |
|
a czy spiżowe tez tak łatwo rozmnożyc ??
|
|
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2007, 18:16:56 » |
|
Mam pytania czy rozmnożyłeś pandy (to moje ulubione kiryski i są git  )w zbiorniku ogólnym czy tarliskowym jeśli w tarliskowym to jaki był litraż jakie parametry wody były i czy było tak bardzo trudno bo gość ,który mi je sprzedawał powiedział ,że strasznie trudno i ,że ikry trzeba pilnować  Nie wiem czy mówił prawdę ale za to cię podziwiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2007, 19:04:03 » |
|
Można powiedzieć że w ogólnym. Przy zbrojnikach, neonach i gupikach (i chyba ramirezkach). Za pierwszym razem zauważyłem kilka ziaren ikry, a za trzecim razem udało mi się przyobserwować tarło więc udało mi sie wyłowić więcej ikry - wiedziałem, że gdzieś jest, więc bacznie przeszukałem cały zbiornik. Później ikra powędrowała do osobnego baniaka z napowietrzaniem. Za pierwszym razem dalem do kotnika bo nie mialem gdzie przenieść, niestety ostały mi się dwa maluchy reszta uciekła, ale w międzyczasie kiryski znowu się wytarły (drugi raz) , na szczęscie sporo ikry było na kotniku - przenioslem do osobnego akwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2007, 21:00:01 » |
|
Słuchajcie. Jakiś czas temu odłowiłem do osobnego akwa(kotnika) o litrażu 100 litrów 3 kiryski spiżowe i 3 pstre. Karmie je ochotką, ale nie przystąpiły do tarła. jak dodałem grzałke (wcześniej temp była około 20*) i filtr w akwa zaczął sie ruch ale ikry nigdzie nie widać. W akwa oprócz filtru i grzałki nie ma nic. Z tego co widziałem w necie na zdjęciach ikra jest dość duża i łatwo ją zauważyć. Sebbos POMOCY!!!! Poradz coś....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2007, 21:07:23 » |
|
A masz samiczkę i samca  Poza tym jeśli chcesz rozmnożyć to jeden gatunek najlepiej. Z kiryskami to nie jest tak ze przekładasz do innego akwa i sruuuu Obfite karmienie przez kilka dni (tydzien moze nawet dwa). Ale z ochotką bym nie przesadzal... temp 26-28 stopni, potem spora podmiana wody na chłodną i najlepiej miękką ... i obniżenie temp o kilka stopni ... Ja u siebie zrobilem tak, ze był właściwie syf w akawrium, potem spuszczenie >50% wody (chodził filtr z deszczownią) i za kilkanaście godzin świeża chłodna woda. Poziom wody nie musi być również specjalnie wysoki. Myślę że dla tarlaków (parka) wystarczy i 25 litrów z wodą do polowy... moze 3/4 ale tego jeszcze nie sprawdzałem ... nie bawiłem się w odławianie tarlaków (chociaż może sprawdzę). Dobrze by było mieć jednak cieniutką warstę piaseczku - kiryski lubią tam kopac i wyszukiwać żarcie. Zawsze to co im dasz zostanie w piaseczku. Powinno się udać ... ale gwarancji nie daję ... u mnie np ostatnio przestały się trzeć ... przypuszczam iż jest to spowodowane obecnością innego gatunku ... No i najważniejsze - jakie masz parametry wody ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 16, 2007, 16:34:04 » |
|
a ja mam inne pytanie, które lepiej się rozmnażanją pandy czy strebai ?? bo nie wiem na które się zdecydowac 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 17, 2007, 17:50:20 » |
|
No więc założyłem deszczownie i odłowiłem kirysy pstre, a w kotniku zostały tylko spiżowe. Zmieżyłem ph i niestety przeżyłem lekki szok bo wynosi ono 7.5  Reszty testów nie robiłem bo jest to jednak spory koszt jak na kieszeń ucznia(niestety) Więc Seboos co radzisz  Jak obniżyć ph  Szyszki z olchy albo liście z dębu obniżają ph  A może gdybym filtrował wode przez torf  Da to coś 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2007, 21:31:37 wysłane przez wisnia_gc »
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 18, 2007, 08:47:35 » |
|
Filtracja wody przez torf powinna troszkę pomóc. (przede wszystkim garbniki) Ale obawiam się że z 7,5 do ok 6 tym sposobem będzie ciężko. Proponuję wode RO lub deminarlizowaną. Przy okazji - 25 l akwarium powinno wystarczyc na taką zabawę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 18, 2007, 18:10:58 » |
|
najlepiej obniż gdzieś do 6,8-6,7 i podmień ok 50% na zakwaszone RO do 6,5, dodaj torf(szyszki lub liście) i gwałtownie napowietrzaj, dodawanie garbników przy pH powyżej 7 nie ma sensu bo i tak się wytrącają .......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 18, 2007, 22:15:40 » |
|
a ja mam pytanie ja rozmnozyc albinosy pomocy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 19, 2007, 06:38:10 » |
|
a wiesz co to jest albinos ?? to normalny kirysek spizowy/pstry tyle, że jest albinosem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|