Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Czyściciele na szybę - krewetki?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyściciele na szybę - krewetki?  (Przeczytany 2692 razy)
deexer
Stały użytkownik

« : Październik 06, 2007, 11:42:50 »

Zamierzam wesprzeć się w czyszczeniu szyb z glonów jakąś naturalną siłą (poza ruchów czyścikiem)... jeżeli coś ma zerzreć glony (których się teraz spodziewam) to krewetki, red cherry mi się podobają i przymierzam się do zakupu. Moje pytanie:
1) czy krewetki jedzą glony także z szyb czy tylko z dna i roślin?
2) czy krewetki wymagają jakiejś szczególnej roślinności? nie dochowałem się póki co pokaźnego mchu (choć jest elegancki Smiley) a trawkę mam zjadaną i podkopywaną przez rybki także nic z tego chyba nie będzie... mam za to trochę roślin wysoki, korzeń, więc o kryjówki sie nie boję... (krewetki mają przede wszystkim czyścić, dopiero potem wyglądać)
3) jeżeli na szyby nie krewetki to co?
4) wiem że to nie ten dział ale może ktoś z Wawy sprzedaje krewetki (10szt)?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2007, 12:36:50 »

Raczej z szyb nie zjadają glonów. Mogę polecić jedynie otoski. Ale i tak nic nie zastąpi ręki i czyścika.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2007, 08:17:54 »

hm, czasem jedzą z szyb, ale raczej z tylnej ew. bocznych, nie wchodzą na przednią Wink za to roślinki bardzo ładnie krewecie czyszczą. Na szybky to najlepsze są wspomniane otoski Smiley no i czyścik Smiley ja nie mam u siebie otosków, mam sporo krewetek, one wyjadają ew. głony z roślin a szybę przednią żadko czyszczę Smiley poprostu glony mi nie rosną (no oprócz rury zasysającej wodę do kaskady Wink tam mam małą hodowle jakiś takich fajnych dłuuuuuuugich zielono słomkowych głonów Wink no i na gąbce rosną mi krasnorosty Wink ale nie przenoszą się nigdzie indziej Wink )
pozdrawiam Kuba  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: