Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mocowanie wgłębki na kokosie!!  (Przeczytany 3120 razy)
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« : Październik 12, 2007, 09:41:48 »

Wiem że były już tematy o mocowaniu roślin. Ale wszystkie były o mocowaniu mchów.Słyszałem kiedyś o takim pomyśle ze styropianem, ale nie jestem pewien czy to nie zaszkodzi krewetkom. Prosze o rady, chce to miec w krewetkarium z Red Cherry.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2007, 09:52:01 »

Wgłębkę mocuje sie podobnie do mchu. Najlepsza jest siateczka taka jak się kupuje cytryny w warzywniaku. Na kokosa nakładamy cienką warstwę wgłębki a później na to delikatnie nakładamy siateczkę związując pod spodem końce siatki. Po kilku dniach/tygodniach  wgłębka całkowicie przerasta siateczkę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2007, 09:53:41 »

i wtedy jak przerosnie przycinamy ja aby na spodzie nie gnila Smiley brak swiatla Smiley
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2007, 09:55:54 »

A czy ta siateczka po długim pobycie w wodzie nie pęknie, albo się rozerwie??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 12, 2007, 09:57:29 »

Nie bo jest plastikowa.

Pozdrawiam,
Emi

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2007, 09:58:12 »

po bardzo dlugim czasie tak ale uplynie sporo czasu jak zgrymnieje jak kazde tworzywo typu pp
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #6 : Październik 12, 2007, 09:59:38 »

Dzieki za rady, napewno je wykorzystam.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 12, 2007, 10:05:14 »

Jeszcze nie widziałam, zeby ktoś miał tak długo wgłębkę tak zamocowaną, zeby mu siatka popękała. U mnie po roku dalej jest tak samo mocna jak była. Dodatkowo tak zamocowaną wgłębkę trzeba co jakiś czas odmładzać bo przerasta ładnie przez kilka tygodni przez siatkę a to co jest pod spodem z uwagi na małą ilość światła gnije i wgłębka zaczyna wypływać po paru miechach. Wtedy mocujemy ją na nowo i znów czekamy aż przerośnie.

Pozdrawiam,
Emi

lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #8 : Październik 12, 2007, 11:03:48 »

A jak zrobić żeby sama przyrosła sie do korzenia bez siatki?? Czy tak wogóle sie da??
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2007, 11:05:29 wysłane przez lukasz0207 » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 12, 2007, 11:22:50 »

Nie da się. Zwłaszcza że wgłębka jest raczej rośliną pływającą i właściwie to rzadko do czegoś się czepia (nie ma chwytników) ... jak już to bardziej przez "przypadek"

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 13, 2007, 17:35:59 »

Jeszcze nie widziałam, zeby ktoś miał tak długo wgłębkę tak zamocowaną, zeby mu siatka popękała. U mnie po roku dalej jest tak samo mocna jak była. Dodatkowo tak zamocowaną wgłębkę trzeba co jakiś czas odmładzać bo przerasta ładnie przez kilka tygodni przez siatkę a to co jest pod spodem z uwagi na małą ilość światła gnije i wgłębka zaczyna wypływać po paru miechach. Wtedy mocujemy ją na nowo i znów czekamy aż przerośnie.
tworzywa sztuczne to w większości produkty ropo pochodne i maja to do siebie ze jeśli sie je potraktuje woda ostrym światłem to po jakim czasie sie utleniają i w efekcie rozpadają
proszę samemu przeprowadzić experyment  za okno w miejsce dobrze nasłonecznione położyć kawałek folii typu LDPE HDPE LUB PP niech sobie lezy deszczyk na nią pada itd po około 2 miesiącach może i prędzej rozpadnie sie na pyłek nie mówią o  foliach uszlachetnionych z dodatkiem uv
z siateczka jest tak samo tylko trochę więcej czasu aż sie utleni i rozsypie sie ich struktura ale fakt faktem to trochę trwa i dlatego mamy problemy z odpadami tworzyw sztucznych bo nie da sie ich szybko zutylizować rozkładają sie 100 lat a niektóre jak pet jeszcze dłużej pozostaje tylko recytling Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 13, 2007, 19:44:27 »

No wszystko super ale prawdopodobieństwo, ze ktoś będzie miał siatkę 100 lat w akwarium jest znikome.  Grin

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: