Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 60l.  (Przeczytany 1639 razy)
grand avenue
Nowy
*

« : Wrzesień 18, 2007, 19:01:15 »

Czyli temat jakich było pewnie wiele Wink
Taak, więc na początek - wszystko jest kwestią czasu, wszak teraz nie mam nawet jednej szyby, pokrywy, żarówki ani - dokładnych planów, toteż jestem b. otwarta na wszelkie propozycje (szczególnie siedząc sobie w tym momencie z herbatą, moim psem i słuchając Tupaca Smiley).
Ok, akwarium 60l. Dlaczego właśnie takie? E, brak miejsca. No i jakoś uparcie siedzi we mnie przekonanie, że nie dałabym sobie rady z większym, mimo zapewnień znajomych typu 'ja mam tyleee litrów, i jest o wiele łatwiej, jeśli wymieniam wodę to ryby to mniej odczuwają blabla..'. No ale jednak to 60l.
Myślałam o neonach czerwonych, jako rybkach 'głównych' - tzn. pływa sobie taka ławiczka na tle zielonych roślinek i papierowej tapety, po prostu uroczo i cudownie. Ale - czy to dobry wybór? Czy może polecacie jakieś inne małe rybki, chętnie kolorowe? No i jeśli - to ile ich kupić?
Daleej - otoski. Dobrze, źle, za duże, nieodpowiednie? Znajomy nawtykał mi już o zbrojnikach niebieskich nadających się jedynie do akwarium powżej 100l - ok. Więc czy otoski mogą być? No i jeśli - ile? Wink
Krewetki - amano, red cherry - wydają mi się najbardziej, emm.. rozpowszechnione w Polsce? Dla tak małych akwariów, w sensie. Są w porzadku? Mogę je spokojnie trzymac z otoskami? Czy można trzymać je razem, czy tylko jeden gatunek (chociaż to i tak pewnie będzie zależeć od kosztów Wink)?
Kiryski - czy ja może już przesadzam z ekipą sprzątającą? Jeśli odpowiednie - to jakie, i ile?
I - czy te wszystkie ryby można trzymać razem? Smiley
Oczywiście, jeśli ktoś nie zgadza się zmoim wyborem, będą wdzięczna za inne propozycje Smiley
pozdrawiam, grand avenue.
złośnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 18, 2007, 19:10:29 »

Czyli temat jakich było pewnie wiele Wink

nie rozumiem więc, po co zakładać kolejny. Poczekaj az ktoś ci odpowie, niektórzy lubią wałkować ten sam temat w kółko.

halo, moderatorzy?

63 l:

5x kirysek pstry
4x neon czarny
3x neon diamentowy
2x otosek
2x colisa chuna
grand avenue
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2007, 19:19:11 »

Ponieważ, jak sądzę - każdy ma nieco inny problem i inne wątpliwości. Nie przychodzę tutaj po to, by dręczyć was zakładaniem zbędnych tematów - czyż nie m.in. po to jest to forum, żeby służyć pomocą? Liczę na to, że bardziej doświadczone osoby pomogą w niektórych kwestiach, a nie napiszą 'halo, moderatorzy?', myśląc pogardliwie 'oho, następny nowy, a może by mu tak czymś przywalić?'.

niektórzy lubią wałkować ten sam temat w kółko.

Oh, tak. To moja pasja.
złośnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2007, 19:29:59 »

twoje pytania sa typowe, podrecznikowe i do znalezienia tutaj.
Możesz sobie zakładać tematy, tak samo jak ja moge w nich pisać co chcę. Od tego jest forum, nie?

"halo moderatorzy" to ciche wołanie o to, iz na forum jest bałagan. (tworzony przez takie tematy)
Nie próbuj zgadywać co myslę, bo, jak widać, mylisz się.

63 l:

5x kirysek pstry
4x neon czarny
3x neon diamentowy
2x otosek
2x colisa chuna
grand avenue
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2007, 19:44:12 »

Liczę na to, że bardziej doświadczone osoby pomogą w niektórych kwestiach, a nie...
A czy to jesteś ty? Pisałam właśnie o nich.

Gdzież ja napisałam, co myślisz? Jedyny związek, jaki masz z ową 'myslą' jest zdanie "halo, moderatorzy?", które napisałeś. 

Ah tak. Więc tutaj nalezałoby pisać jedynie o nietypowych problemach. Jeśli chcę wiedzieć, jakie ryby/rośliny są odpowiednie do akwarium 60l, to mam poradzić sobie sama, bo to typowe, podręcznikowe pytania. Cóż, dziękuję. Skoro nikt mi nie odpowie, zdam się na znajomych Smiley
Kar
Nowy
*

Ryby - to moja miłość .. :D

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2007, 21:28:17 »

Oj nie kłócić się... od tego nie jest forum.
Grand tych wątków jest po prostu masa.......wpisz w wiszukiwarce "60l." albo coś podobnego i znajdziesz kupę potrzebnych informacji.

60l. :
2 Molinezje ostrouste czarne
3 Mieczyki Hellera
2 krewetki filtrujące
2 Prętniki karłowate.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2007, 21:49:13 »

wrzuć tam stopniowo z12 neonków i 4/5otosków. nie ma co szaleć. tylko nie na raz. neony najpierw poten otoski. pierwsze ryby wpuść np po 2 tygodniach a całą obsadę skompletuj w baniaku pokolejnym miesiącu jeśli cię stać na tyle cierpliwości.

zacznij oczywiście od roślin i korzeni. jak jżbędzieszmiałacały sprzęt do baniaka.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: