Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze o rade koledzy!  (Przeczytany 2773 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 12, 2007, 14:28:23 »

Związki azotowe powstałe w wyniku przemiany bekterii ryb, jeśli sie ich nie usuwa (tu: częściowa podmiana wody, usuwanie detrytusu), nie ma co ich przerabiać na mniej trujące związki (tu: dobrze rozwinięta flora bakteryjna w filtrze i podłożu) oraz nie ma żywych roślin, które je wykorzystują po przerobieniu przez bakterie również oczyszczając wodę są trujące. Osłabione transportem, zestresowane przebywaniem w sklepie, kupnem i nowym domem, przytrute związkami azotowymi ryby mogą chorować albo zdychać dlatego dojrzewanie akwarium jest tak ważne. Mam nadzieję, ze to Cię ominie Smiley

Co do obsady to wywaliłabym gurami i molinezje.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 18, 2007, 16:59:44 »

Witam ponownie!!

Woda w moim akwarium poprawiła sie i to znacząco, zapewne to wynik wlania Nitrivecu (od srody do soboty) oraz zasadzenia roslinek takich jak chociazby moczarka.. sporo jej mam (dziekuje Emi). Problem z rybkami jest jednak ten sam, a nawet gorszy. Skalary ktore mialy czerwone oczy, teraz juz prawie nie mają. Cos dzieje sie z gurami dziwnego...bardzo dziwnego. Pływają jakims "elektro-stylem" jak szalone, po czym zatrzymuja sie przy powierzchni i nieruchomieją i wygladają jak martwe. Karmie rybki rzadko, zeby nie wydalały duzo. Moczarka zaczeła mi troche brązowięc i wyglada jakby sie nie przyjeła etc. Człowiek w sklepie, doradził mi czekac, "co ma byc to bedzie" rzekł. Mam teraz 2 pytania: po 1 co robic zeby nie zdechły te gurami, bo mam przeczucie ze zdechną? a drugie to czy jest sens wlewać np FMC , i sadzic nowe roslinki, np echinodorus leopard albo horemani czy tez kabombe tak to sie chyba nazywa?.

Prosze o radę!!

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: