Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Śmierć neonków?  (Przeczytany 2202 razy)
maryl16
Nowy
*

« : Wrzesień 13, 2007, 08:48:34 »

Witam, Sad
dzisiaj rano patrzę a moje neoneczki pływają brzuszkami do góry. [ Przetrwały tylko 2]
Powiedzcie co zrobiłem źle?
Oto dane:
pH: 7,2
TWO: 12on  Średnio twarda
TWW: 21on  Twarda
Temperatura stała: 25oC
Wielkość zbiornika: 50l
Filtr: Aqua El fan-mini
Grzałka z termostatem

Pomocy chciałbym uratować te 2 neonki!  Huh
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 08:50:08 wysłane przez maryl16 » Zapisane

Akwarium 52l; Filtr FZN-2 w tym biologiczny; Grzałka z termostatem; Oświetlenie Świetlówka 25W
Obsada: 3 dorosłe Molinezje Żaglopłetwe, 3 małe, jedna Molinezja ostrousta black molly, 2 tetry cesarskie; 5 neonków Innessa.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2007, 08:51:46 »

Ile akwarium już stoi od zalania? Czy było dojrzałe? Kiedy były zakupione ryby? Czy wykonywałeś w ciągu kilku dni jakieś czynności przy akwarium? Wlewałeś coś? Podmieniałeś wodę? Czy inne osoby mają dostęp do akwarium, np dzieci? Czy to możliwe, ze filtr w nocy nie pracował albo grzałka ma np uszkodzony termostat? Czy w ciągu tygodnia były wprowadzane jakieś inne ryby albo przedmioty do akwarium, np korzenie? Czy było wzburzone dno? Dosadzane rośliny?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 08:54:12 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
maryl16
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2007, 09:04:21 »

Akwarium ma już 2 lata! Akwarium było dojrzałe, ryby zakupione w styczniu! tydzień temu podmieniałem wodę oraz czyściłem filtr. Nie wlewam nic. Nie nikt nie ma dostępu do akwarium. Filtr działał 24h/dobę jestem pewien na 100%. Grzałka jest nowa ma tydzień. Tydzień temu przenosiłem aqua i czyściłem dno z resztek pokarmu oraz produktów metabolicznych. Żadnych nowych przedmiotów nie wprowadzam do aqwa. Roślinki rosną już od stycznia.

Proszę mi powiedzieć czy mam teraz podmienić wodę czy mam kupić jakiś lek?

Pozdrawiam
-maryl16

Akwarium 52l; Filtr FZN-2 w tym biologiczny; Grzałka z termostatem; Oświetlenie Świetlówka 25W
Obsada: 3 dorosłe Molinezje Żaglopłetwe, 3 małe, jedna Molinezja ostrousta black molly, 2 tetry cesarskie; 5 neonków Innessa.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2007, 14:51:38 »

Tydzień temu przenosiłem aqua i czyściłem dno z resztek pokarmu oraz produktów metabolicznych.

Wodę używałeś starą z przed przenosin czy lałeś nową? Wzruszenie podłoża mogło spowodować bardzo poważny wzrost NO3 co mogło przytruć neonki. Robiłeś testy na NO3 i na NO2?

Lek Ci nic nie da ponieważ nie wiesz co zabiło Twoje ryby a lanie na oślep chemii to najgorsze co można zrobić. Wymień połowę wody w akwarium, za kilka dni powtórz akcję... módl się.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 14:53:40 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
maryl16
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2007, 17:52:13 »

Tak użyłem starej wody.
Wodę wymieniłem teraz tylko czekać na efekty !
Dzięki i pozdrawiam
-maryl16

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: