Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pokarm dla narybku  (Przeczytany 3188 razy)
arturro
Nowy
*

« : Październik 02, 2007, 21:05:27 »

Witam wszystkich. Mam pytanko odnośnie pokarmu dla narybku. Narybek jest zmienniaków plamistych. Jaki pokarm mam im podawać i od  kiedy? Z góry dziękuję za pomoc.
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2007, 21:10:33 »

Ja bym polecał wyhodować artemie, a małym podawać na 3 dzień od wyklucia się.
pozdrawiam

arturro
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 02, 2007, 21:21:33 »

Tylko jak tą artemię wyhodoować?
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2007, 10:23:06 »

Podstawą do hodowli artemii są zakupione w sklepie akwarystycznym jaja solowca. W handlu dostępne są różne ich rodzaje, wylęgają się z nich larwy różnej wielkości i zróżnicowanych wartościach pokarmowych, możemy więc dostosować typ zakupionych jaj do potrzeb rybek, które będą nimi karmione. Istnieją też gotowe zestawy do hodowli artemii, ale przeznaczone w zasadzie do akwariów morskich. Oprócz jaj będzie nam potrzebny pojemnik na hodowlę, np. duży (co najmniej litrowy) słoik lub butelka typu PET, pompka napowietrzająca, rurki. Większość hodowców twierdzi, że najlepsza woda do hodowli to woda z naszego akwarium. Woda do hodowli musi być słona, więc solimy ją solą niejodowaną (naturalna sól morska lub specjalna sól zakupiona w sklepie akwarystycznym, sól spożywcza jest jodowana), w ilości około 2 łyżek stołowych na litr (15 do 20 g na litr wody). Sprawdzamy pH roztworu � optymalnie powinno wynosić nieco powyżej 8, kwaśne pH może uniemożliwić wylęg. Sól kupowana w sklepach akwarystycznych zazwyczaj podwyższa pH, w innym wypadku możemy dodać do wody roztworu sody oczyszczonej. Nasza hodowla musi być dobrze napowietrzana, najlepiej grubobąbelkowo (samym wężykiem lub gąbką), co pozwoli nam uniknąć tworzenia się piany, która może być niebezpieczna dla wylęgu. Gdyby jednak taka piana się pojawiła, możemy dodać do roztworu kilka kropli oleju roślinnego, np. sojowego czy słonecznikowego. Do hodowli na jeden litr wody wystarczy 2 � 3 g jaj solowca. Optymalna temperatura naszej hodowli to 27 � 29oC, najlepiej więc postawić pojemnik z hodowlą np.. na pokrywie akwarium, w zimę można też przy kaloryferze. Powinniśmy zadbać też o oświetlenie, lampką lub świetlówką, w lato (jeśli jest ciepło) wystarczy postawić na nasłonecznionym parapecie. Wylęg kończy się zazwyczaj w ciągu 24 h od zanurzenia jaj. Larwy (naupliusy) trzeba teraz odłowić. Do tej operacji wyłączamy napowietrzanie. W spokojnej wodzie naupliusy będą pływać w toni, a osłonki jaj wypłyną na powierzchnię (osłonek staramy się nie odławiać, mogą one zaszkodzić rybom). Na odłowienie mamy około 10 minut, tyle larwy przeżyją bez tlenu. Najlepiej odcedzić larwy ze słonej wody, czyli po prostu wyssać je rurką ze zbiornika na specjalne sitko (można je kupić w sklepach akwarystycznych lub zrobić z tkaniny stylonowej używanej do sitodruku), przez oczka zwykłej siatki larwy po prostu przeleją się razem z wodą. Odcedzony wylęg podajemy od razu.
Tekst pochodzi ze strony: http://klub.chip.pl/akwaria/akk/artykuly/samosia.html
A tu masz jaja i sol: http://colisa.com.pl/s-Tropical-pokrs-arte.shtml
W handlu sa tez dostepne pokarmy mikro oraz w płynie dla narybku. Chociaz artemia powinna smakowac zmienniakom Wink
arturro
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 03, 2007, 18:45:59 »

Dziękuję bardzo za tak wyczerpującą odpowiedź. W razie jakichkolwiek pytań wiem, że mogę liczyć na super pomoc. A propo hodowli narybku jakich działań muszę się wystrzegać aby nie zaszkodzić rybkom? Jeszcze raz dzięki.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 17, 2007, 17:18:37 »

Wszędzie polecją artemie i inne robaczki a ja tam swoje mieczyki karmię mikro vitem tropicala i rosną jak na drożdżach no i od czasu do czasu daje im mrożonego cyklopa na kolorek  Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: