Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Karmienie severum.  (Przeczytany 8514 razy)
DesertFish
Nowy
*

« : Sierpień 29, 2007, 14:08:02 »

Witam! To moj pierwszy post na tym forum, bardzo tutaj fajnie  Grin
Mam pytanko mam akwarium z samymi pielegnicami severum. Jakim rodzajem pokarmu mam je "tuczyc"?
Pozdrawiam
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2007, 14:16:26 »

a po co chcesz ja tuczyc Huh Grin przyjmuje ona kazdy pokarm Grin zeby twoje severumy byly zdrowe to karm je urozmaiconym pokarmem: platki, ochotka, serce wolowe itp Smiley

8317910

DesertFish
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2007, 14:23:52 »

Z tym tuczeniem to taki joke  Cool
A głownie przepada za pokarmem roslinnym czy mięsnym??
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2007, 14:33:28 »

Serce wołowe z dodatkami (z czosnkiem, szpinakiem, małżami , itp), mixy dla palet, wodzień, kryl bardzo lubią, jak duże to krewetki, płatki dla dużych pielęgnic, granulki, nie polecam ochotki - sam syf i tłuszcz, moina, nawet jak są duże to kawałeczki mięska, możesz kupić takie żywe małe krewetki  na urozmaicenie, jakieś dzieciaki żyworódek Wink potem mogą być i duże Wink jak są małe możesz podawać też artemię Smiley, doniczkowce, polecam kupowanie żywych robaczków(na siatkę od rybek, wypłukać wodą z akwa i do zbiorniczka Smiley możesz na kilka tur, albo przepłukać do jakiegoś kubeczka wrzuć kilka płatków, żeby miały co jeść i wybieraj pipetkę w miarę zjadania Smiley ) dodatek roślinnego jak najbardziej wskazany Smiley np. tableki spirulinowe jak są duże to w całości Smiley
pozdrawiam Kuba Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
DesertFish
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2007, 14:37:02 »

W akwarium plywa 6 malutkich i jedna dorosla ok 20cm samica. Rybki sa ladnie wybarwione, zdrowe. Poczekam az sie jakas parka dobierze. Aha i jeszcze jedno, czy severum gold moze dobrac sie razem w pare z diamentowym czy zielonym??
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2007, 14:58:25 »

podejrzewam że raczej tak, np. palety mogą się tak dobierać są np. pary złożone z blue diamond i malboro Smiley a na te malutkie to uważaj Wink bo samica może zgłodnieć Wink ; ile mają cm ?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
DesertFish
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2007, 16:52:49 »

Hehehe Cheesy 4 severum maja jakies 4cm, 2 maja 8 cm a złota samica jak juz napisalem 20cm, jest spokojna jak baranek i wcale sie niczego nie boi. Ma troszke poobgryzane pletwe ogonowa ale mam nadzieje ze sie jej zregeneruje. Kupilem dzisiaj granulat dla duzych pielegnic i mrozone serca wolowe.
pozdro
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2007, 16:55:40 »

Ma troszke poobgryzane pletwe ogonowa ale mam nadzieje ze sie jej zregeneruje.

zregeneruje pozdro! ale przykładowo łuski już nie (łuski tylko u młodych osobników się regenerują choc nie zawsze)

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
DesertFish
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 29, 2007, 16:57:42 »

ooo o łuskach nie wiedziałem Smiley ale na szczescie wszystkie ma piekne. Jesli chodzi o laczenie sie w pary to moze to potwierdzic ten filmik znaleziony w internecie
DesertFish
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 30, 2007, 09:14:32 »

Mozecie powiedziec mi o co chodzi? Samica jakos nie chce jesc. Jest troche gruba, mozliwe ze jeszcze nie glodna. Gdy jest pora karmienia to bierze do pyska pokarm, mieli i potem wypluwa. Probowalem, platkow, granulatu, sec wolowych, kurczaka, sałaty, kostek... i wszystko wypluwa...
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 02, 2007, 18:34:32 »

Gdy moje dorsłe severumy nie chiały jeść to z reguły wrzucałem moczarkę z innego akwarium.
Po paru godzinach z moczarki zostawały resztki a ryby na drugi dzień znów nabierały ochoty na mięsne potrawy. Gdy raz w tygodniu była przepisowa głodówka to dostawały trochę moczarki.
Przedkładały to zielsko na ponad inne nawet parzoną dla nich sałatę.
Najlepiej myślę jak pozwolisz jej trochę pogłodować niż zachęcać ja do jedzenia.

Jak jest tylko przeżarta to dobrze jej zrobi post.
Lączyły sie w pary jak chciały i co ciekawe zawsze te ze złotych odmian wyrastały większe niż dwadzieścia centymetrów. Takie samce tych odmian to piękne okazy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: