Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyposażenie do Akwa 240l  (Przeczytany 6157 razy)
ciosek
Nowy
*

« : Kwiecień 01, 2004, 10:16:12 »

Witam...
Dopiero zaczynam moją przygodę z akwarystyką, juz "czeka" na mnie 240l szkło. I tu nasuwa mi się pytanie, jakie wyposazenie najlepiej kupic?Huh Chodzi mi o grzałkę (jaka firma, moc... a może dwie bedzie lepiej??? no i jaka moze byc orientacyjna cena), filtr (jaki rodzaj, firma, model, albo jaka najlepsza bedzie przepustowosc tego filtra) no i jakie oświetlenie (akwarium jest wym 120x40x50) Huh moje akwarium najprawdopodniej bedzie prostokątne...  Zamierzam trzymać "rybki dla poczatkujacych" (Tongue) typu gupiki, molinezje, neonki, zbrojniki niebieskie, kosiarki, kiryski, danio pręgowane,  Zamierzam również gęsto obsadzić roslinami tworzac kryjówki dla rybek Tongue ( rosliny to: kabomba, mech jawajski itp.)

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość Smiley
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2004, 13:05:20 »

Jak chcesz mieć wymagające rośliny, to
1. Inwestujesz w pokrywę ze zwiększoną ilością świetlówek (norma 2*dł akwa) zwiększona 4*, przynajmniej takie robi aquaboro (drogo :cry: )
Alternatywą jest:
przerobienie pokrywy (trzeba trochę się namęczyć),
zrobienie pokrywy od podstaw, (łatwiej wykonać projekt, ale trzeba umieć zrobić)
Inwestycja w HQI, (drogie, trzeba montować wysoko ponad lustrem wody, ale jeśli idzie o oświetlenie roślin lepsze od świetlówek)
Filtr: ja mam kubełek Eheim2213 i dodatkowo wewnętrzny, uważam że to dobry układ, wewnętrzny zbiera zawiesinę a kubeł robi denitryfikację
Ogólnie uważa się Eheimy za bardzo dobre, ja mam i jestem zadowolony, są też zwolennicy Fluvali, a ostatnio na rynku pojawił się polski kubeł Aquaela dostosowany do współpracy z lampą UV (nowość, więc nie ma miarodajnych opinii)
Polecane są grzałki Jagera, podobno polskie mają niekonieczne termostaty.
Ceny: pokrywa aquaboro od 600http://www.aquaboro.com.pl/sklep.asp?t=1&k=3
filtry Eheim od 250http://www.zoocentrum.bytom.pl/eheim/index2.htm
Sprzęt używany jest tańszy, of koz Cheesy

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2004, 16:39:16 »

Nie polecam grzałki Aqael`a, i odradzam.Dużo było negatywnych opini na ich temat.Mi nawet sprzedawca odradzał (pinie dot. grzałek z termostatem).Jeśli ma być dobra to polecam Tetra HT mam takie 3 a ich dokładność to 0,5`C lub Jager.Co do filtracji to tu naprawdę nie oszczędzaj i kup coś dobrego, Eheim np Professionel ewentualnie JBL CristalProfi.No i oświetlenie, jeśli masz czas i chęci to zrób sam, napewno będzie praktyczniejsze i tańsze niż firmowe.Warto też zastanowić się nad statecznikami elektronicznymi ale to już podniesie koszt (są ok. 3xdroższe).Możesz też dowiedzieć się w Plexidasie ( http://republika.pl/plexidas/ ) z tego co widziałem ładnie robią.A jeśli chodzi o moc oświetlenia to 0.5W/l powinno wystarczyć (łącznie ok.100-120W zależy o jakiej mocy dasz świetlówki).

385 l - dyskowce
ciosek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2004, 18:57:26 »

dzieki za wyczrpujace odpowiedzi i wyrozumiałość Smiley... mam jeszcz pytanko czy do nawożenia CO2 wystarczy tylko mies butle i odpowiedni reduktor i kawałek wężyka żeby włożyć go do wody?Huh no i jaka najlepiej czestotliwosc ustawic na taki baniaczek? (200-240l) i jak dobrze mniemam to najlepiej kupic filtr kanistrowy do takiego akwa??? a jeszcze pytanko a jak z iloscia grzałek? lepiej jedna o wiekszej mocy z termostatem? czy moze dwie o mniejszej mocy??? dziekuje z góry
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2004, 20:01:14 »

Do CO2 potrzebował będziesz jeszcze dyfuzor (żeby rozpuszczać CO2), w zależności od modelu jaki kupisz bedzie potrzebny lub nie, licznik bąbelków.Przydał by się jeszcze jakiś zaworek do precyzyjnego regulowania (samym reduktorem będzie trudno, chyba że bedzie z zaworem iglicowym,ale to droższe rozwiązanie).Co do ilości CO2 to trudno powiedzieć, to zależy od TWW i pH  wody.Kup testy na pH i TWW są niezbędne przy podawaniu CO2.
Grzałki najlepiej 2, przy ich kupnie weź pod uwagę że przy grzałkach z termostatem moc powinna być trochę większa, np zwykła grzałka 250W to z termostatem 300W.
Tu możesz zobaczyć dyfuzory:
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_278&products_id=2526
http://www.um-um.pl/shop/index.php?cPath=22_278
http://www.aquashop.com.pl/cgibin/shop?info=152&sid=1e0c781a

385 l - dyskowce
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2004, 11:00:08 »

Aha, jak będziesz wybierał/projektował pokrywę, to warto zwrócić uwagę, na możliwość obsługi akwarium przy zapalonym świetle, ja mam pokrywę w której luki moja tłusta łapa nie wchodzi, i wszelkie czyszczenie etc musze robić po jej zdjęciu na pamięć po omacku...

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
ciosek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2004, 15:15:36 »

MAm pytanko odnośnie wymiarów... Widziałem dzis w sklepie akwarystycznym 200 L... było to 100-40-50 (dł - szer - wys) ale widziałem dwustke jeszcze 120-40-40, mi najbardziej podobalo sie 120-40-50... i wlasnie nie wiem jak mam przekonac matke... że jest jedynie cięższe i troche wyzsze... Nie wiem które wybrać chciałbym hodowac kasaczowate, gupiki, molinezje, mieczyki (cos kolo tego, moze nie dokłądnie te gatunki ale cos na wzór Tongue czyt. ryby dla poczatkujacego akwarysty) i skalarki... i tu powstaje problem... czy w akwa o 40 cm wys bedą się dobrze czuły??? tutaj wkoncu chodzi o samopoczucie rybek... Dziekuje,
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2004, 16:01:48 »

Dla skalarów to takie mocne minimum 40cm wody, lepiej żebyś przekonał matulę na to 50cm wysokości Wink. Szczerze Ci powiem że nawet dobrze zaczynać od większego akwa bo łatwiej o równowage biologiczną a i z biegiem czasu więcej możliwości na zmiany Smiley Pozdr.

112,25
ciosek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2004, 16:23:40 »

wiem tramal wiem, prubuje jej troche wyperswadowac :/ no jeszcze zobaczymy... mi na reke byloby to 240 l. Tongue, a pod takie akwa to jaka szafeczke? Trzeba jakieś Wzmocnienia z metalu albo coś, mi sie wydaje że chyba jednak tak Smiley... wiesz... tutaj chodzi o to, że jest "za duże" ale jeszcze sprubuje nawiazac temat Tongue w koncu jest tylko wyższe Tongue

Dzieki Pozdro ;P
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 07, 2004, 16:28:43 »

Wzmocnienia nie koniecznie muszą być metalowe Smiley wystarczą jakieś kocne drewniane belki , najlepiej chyba buczynowe lub dębowe. Ale i odpowiednio gruba sosna wystarczy. Ważne żeby ciężar jak najrównomierniej rozłożyć Smiley  . Pozdr

112,25
Ted
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 08, 2004, 07:49:35 »

Witam

Widziałem dzis w sklepie akwarystycznym 200 L... było to 100-40-50 (dł - szer - wys) ale widziałem dwustke jeszcze 120-40-40, mi najbardziej podobalo sie 120-40-50...

coś mi się zdaje że troszkę pokręciłeś bo akwaria przeważnie w sklepach mają standartowe wymiary i jeżeli jest to 200l to wtedy 100x40 i wysokość 50cm a to drugie to prawdopodobnie 240l 120x40cm i wys.50 cm chyba że jest to akwarium profilowane wtedy ta 100 to 170l a 120 chyba 205l przyznam że mam taką setkę w domy i jest to dość duże choć jak Ci doradzali czym większe tym bardziej stabilne warunki ale do tego powinieneś mieć jakieś mniejsze na kwarantannę bo wolę nie myśleć co by się stało gdybyś jakąś chorą rybkę wpyścił do takiego akwa.
pozdrawiam Ted
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: