Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 200 litrów  (Przeczytany 4216 razy)
Andy_Lepper
Nowy
*

« : Sierpień 28, 2007, 17:16:02 »

Witam planuje zakupić akwarium 200 litrów (100x40x50). Wyposażone w ETRA TEC EX 1200, oświetlenie 4x30W i zestawem Co2. Prosiłbym o podanie możliwej obsady do tego zbiornika. Chciałbym tam trzymać 2-3 parki pielęgniczek (np ramirezy, żółte, Kakadu) jakąś ławiczkę lub dwie małych rybek np(Neony, Zwinniki jarzeńcze) oraz coś na dno (bardzo podobają mi się zbrojniki niebieskie). Może tetry cesarskie albo jakieś sklary. Czy są jakieś krewetki pasujące do biotopu? Prosiłbym o podanie również roślin które pasowały by do obsady oraz wystrój. Z góry dziękuje za pomoc.
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2007, 19:52:48 »

Jeżeli zależy Ci na tych rybkach które wypisałeś, to proponował bym tak:
1) 2+4 (samce+samice) - pielęgniczek żółtych (to są rybki charemowe),
2) 15 - neon czerwony, innesa,
3) 15 - zwinnik jarzeniec,
4) 1+1 - zbrojnik niebieski,
5) ewentualnie jeżeli Ci zależy, to możesz jeszcze kupić parę skalarów, tyle że przyznam się że nie wiem jak będą się zachowywać w stosunku do borelek (piel. żółtych).
Jeżeli chodzi o krewetki to z tego co wiem to biotop azja, a ty tu masz amerykę, więc nie bardzo pasują. Ale jeżeli Ci pasują to oczywiście możesz kupić.
Pozdrawiam papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 19:56:47 wysłane przez mewiik » Zapisane

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2007, 20:39:36 »

jak wlozysz skalary to one zrobia sobie kolacje z neonek Smiley
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2007, 21:02:21 »

A czy trzymałeś kiedyś skalary z neonkami i możesz potwierdzić swoje przypuszczenia???
Z tego co wiem bardzo wiele osób trzyma neonki ze skalarami (nawet sam mam taki zamiar) i jakoś nie urządzają sobie one z nich kolacji.

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
markus383
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2007, 21:37:32 »

Bo te wiele osób trzyma skalery z neonami, jakby to napisać, od pieluch. Skalarki były malutkie i się przyzwyczaiły do neonków, więcej, traktują je jak dobrych kumpli Cheesy Radzę kupić możliwie jak najmniejsze skalary i jak największe neony, ale nie za duże, żeby jakiś czas u ciebie pożyły jeszcze Wink
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2007, 20:41:49 »

a to kup sobie skalary takie srednie i  neonki takie mniejsze  miej malo roslinnosci i zobaczysz jak skalary robia pozadek z neonami
Jest w necie wiele na ten temat
Kiedys znajomy mnie nie posluchal wydal 100 zl na neony po ktorych w 4 dni nie bylo ani sladu to chyba nie przypadek ?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: