Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co dołożyć...?  (Przeczytany 2344 razy)
QzyN
Nowy
*

« : Listopad 11, 2007, 16:09:06 »

Witam,

w końcu udało się przemontować obudowę - dorzuciłem 2x24W Wink Akwarium 112 l - pokrywa Wromak - obecnie 2x18W (Opti Plant i Opti Natural) - teraz jedynie dobranie odpowiednich świetlówek 24W - jako że wybór jest spory proszę o doradzenie odpowiedniego doświetlenia dla początkującego holendra Wink

Zastanawiam się nad taką mieszanką :

http://www.zoolight.pl/sklep/product_info.php/cPath/21_25/products_id/266 http://www.zoolight.pl/sklep/product_info.php/cPath/21_25/products_id/288

- a może jakaś inna sprawdzona kombinacja?
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2007, 17:44:43 »

CZE nie pakuj tule kasy w lampy ja mam neonowki o dlogosci 120 cm i mocy 36wat kazda. dlogosc tez wpywa na cene podaje dane do zobrazowania sytuacji

mam miejcse na 4 ale kozystam z 3 to jest
philips aquarelle cena ok 40 zl
2x philips tld 865 cena ok 15 zl za sztuke mozna kupic w hurtowniach elektycznych jest taniej sklepy zoo ciogna po kieszeni
wedlog mnie nie ma co pakowac tyle kasy w "niby spescajistyczne neonowki"

moje roslinki rosna super np sagiarie podcinam co 2tygodnie do lustra wody tz. na jakies 50cm po 2tyg ma ponad metr ilezy na lustrze wody.....

240L ROSLINNE
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2007, 21:42:41 »

Łukasz, do 112 l akwarium z pokrywą wromaka nie wejdą takie długie świetlówki jakie Ty masz.

Qzyn, to połączenie może być. Możesz też dać jakieś philipsy, np: Aquarelle + 865 choć dla początkującego holendra taka ilość światła jest sama w sobie dość ryzykowna Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
QzyN
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2007, 08:23:41 »

Łukasz dzieki ale Emi ma racje nie ten rozmiar w 112l to mogę dołożyć tylko świetlówki o długości 55 cm Wink Czyli tylko T5 Wink Emi dlaczego ryzykowne?
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2007, 09:32:14 »

to fakt ze do orinalnej musza byc t5 ja mam t8 ale mnie chodzilo o to ze te philipsy moga byc tansze niz te NARVY ktore chcesz zalozyc sprawdz zanim cos kupisz.....

Jesli chodzi o poczatkujacego holendra to moge Tobie polecic ksiazke ANDRZEJA SIENAWSKIEGO-" AKWARIA ROSLINNE W STYLU HOLENDERSKIM" ja wedłog tej ksiazki swojego baniaka ustawialem bardzo na temat mozna kupic na allegro..
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2007, 09:47:33 wysłane przez ŁUKASZ-OLZA » Zapisane

240L ROSLINNE
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2007, 14:29:35 »

Łukasz, do oryginalnej pokrywy wchodzą t8 a nie 5. T5 kolega sobie sam dołożył prócz t8.

Qzyn, dlatego ryzykowne, ze takie nagłe zwiększenie światła może skończyć się nitkami. Jak już zamontujesz to nie świeć ile fabryka dała na huraaaaaa tylko zacznij od powiedzmy 4 h dziennie świecić tymi dodatkowymi świetlówkami i co kilka dni zwiększaj oświetlenie o godzinę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2007, 09:37:48 »

no ja zrobilem taki blad Embarrassed ale wygralem z nitkami  Grin jest ok
EMI ma racje uwazaj

240L ROSLINNE
QzyN
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2007, 14:12:51 »

Oki - dzięki śliczne Emi i Łukasz - dostosuje się do wskazówek Wink A za jakiś czas wrzuce nowe fotki aqua (mam nadzieje że już z pięknie porośniętym dnem glosią lub czymś podobnym Wink Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: