Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: moje sypialniane akwarium  (Przeczytany 6757 razy)
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #15 : Sierpień 06, 2007, 23:33:09 »

Zrobisz jak uważasz ale ja bym na twoim miejscu kupił to akwa narożne.Mniej roboty będziesz miał i chyba kłopotów też.
Proponuje taką obsadę
10 gupików
5 ot oski poprawa dzięki Emi
4 kir iski
lub 10 Neonów czerwonych lub innesa po 5 czerwonych lub 5 innesa
5 ot oski poprawa dzięki Emi
4 kir iski.
Z sprzętem będą problemy w tym twoim zestawie.
Życzę powodzenia w zakładaniu akwa. papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 12:39:56 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 07, 2007, 07:54:43 »

Otoski to ryby stadne i nie powinno się ich trzymać w tak małej ilości.

Co do kolumienki to takie akwarium nadaje się tylko dla haremiku bojownika i nic poza tym. Poleciłabym jednak zastanowić się nad akwarium narożnym. Nie ma problemu z wstawieniem tam dodatkowych świetlówek a głębia tego akwarium jest na prawdę wyjątkowa.
Myślę, ze włożenie ciut wysiłku w samodzielne zaprojektowanie i skompletowanie akwarium zaowocuje w przyszłości np w przypadku jakichkolwiek problemów ze sprzętem czy rybami.

Mam jeszcze jedną uwagę. Jeśli chcesz mieć akwarium bezproblemowe - nie kupuj "glonojadów" ani żadnych żyworódek typu gupiki, molinezje, mieczyki. Strasznie brudzą wodę i trzeba bardziej dbać o higienę w zbiorniku. Proponuję spore stadko jakichś ładnych kąsaczowatych plus na glony: otoski (ale więcej, tak powiedzmy z minimum 5) albo krewetki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Karol_73
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Sierpień 08, 2007, 17:36:31 »

Witam,

a jednak mnie namówiliście i stałem się posiadaczem 120 l. panoramy z filtrem kubełkowym, grzałką z jakimś elektronicznym wynalazkiem Smiley, tłem przypominającym skałki, pokrywą z dwiema jarzeniówkami itd..
najgorszy w transporcie okazał się żwir (ciężkie diabelstwo).
Jutro jak silkon od tła dobrze chwyci zamierzam spróbować wysypać podkład, uformować dno (przy kratce wpustowej do filtra dam grubszy żwir Huh ) i zalewam wodą...

Czy neutralizator chloru przyspieszy proces uzdatniania wody ? do filtra wrzucam jakiś bakterio - starter a temperaturę ustawiam na 25 stopni...

za jaki czas mogę zacząć rozglądać się za roślinami ?

i wreszcie... akwarium ma cieszyć moje zmęczone oczy swoim widokiem... więc z natury będzie towarzyskie.
Chciałbym wpuścić z 4 krewetki (np. czerwone) czy mogę dodać do obsady jakieś gupiki ? no coś co nie będzie wymagało atencji w każdej godzinie swojego bytu... a i ze względów na moje częste podróże... czy filtry UNIMAX PROFESSIONAL FZKN150 są na tyle bezpieczne że można je pozostawić włączone (bez opieki) przez 2-3 dni???

pozdrawiam Was serdecznie a moja żona się stuka w głowę ale chyba się jej spodobał pomysł akwarium zamiast telewizora Smiley 
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Sierpień 08, 2007, 17:54:42 »

Neutralizator (uzdatniacz) powoduje, że woda jest natychmiast gotowa do wlania do akwarium. Rośliny powinieneś sadzić od razu. Zbiornik powienien dojrzewać juz z flora Smiley
Pisząc czerwone krewetki podejrzewam, że masz na mysli albo Red Cherry albo Crystal red. 4 sztuki znikną w zbiorniku, nie zauwazysz ich. Do takiego zbiornika mozesz ich dac spokojnie nawet 20. Dosyc łatwo sie rozmnażają więc stadko samo sie powiększy (o ile nie zainteresuja sie młodymi krewetkami ryby).
Tak jak pisalismy wczesniej gupiki będa bardzo brudzic wodę. Pomyśl nad neonami, żałobniczkami czy innym stadkiem niewielkich kąsaczowców.
Nie martw sie o bezpieczeństwo filtra. Każdy, jakiego bys nie kupił i tak musi chodzic 24h/dobę. Spokojnie mozna je zostawiac bez opieki na 2-3 dni. Rybom tez nic sie nie stanie nawet jak przez ten czas nie będa jadły.
Żonie pomysl spodoba się na bank i jeszcze bakcyla złapie Wink
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Sierpień 08, 2007, 17:58:35 »

za jaki czas mogę zacząć rozglądać się za roślinami ?

Już, podczas zalewania zbiornika wodą można już sadzić rośliny.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 08, 2007, 22:24:36 »

nie tyle mozna co powinno

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #21 : Sierpień 11, 2007, 18:52:08 »

Brawo.
Gupiki tak.
hmn roślinki już kup i zasadź one dostarczą ci tlen.
Obsada proponuje.
2 krewetki Red Cherry
10 Nenów czerwonych
5.Gupików
4 ostoski
może parka pielęgnic ramireza.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Strony: 1 [2]
  Drukuj