Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z parametrami  (Przeczytany 2323 razy)
akwa_man
Zainteresowany
**

« : Sierpień 05, 2007, 17:04:35 »

Witam.
Mam nie mały problem z moimi parametrami wody w akwa. Chodzi o to, że moje parametry wyglądają tak:
- KH - ok. 20*n
- GH - ok. 13*n
- Ph - 7,2-7,6
- NO3 - 20-30

Problem polega na tym, że chciałbym hodować pielęgniczki Ramireza, neony, bystyrzyki ozdobne, a takie parametry wody wykluczają taką możliwość. Moje pytanie brzmi w jaki sposób mogę obniżyć twardość wody i ph, bez zmiany barwy wody (nie chcę mieć "czarnych wód").
Dodam, że parametry wody w kranie mam bardzo podobne, akwarium dojrzewa od 2 tygodni i mieszkają w nim jedynie 3 krewetki amano.
Aha i jeszcze oczywiście wielkość akwarium, to 112L. Oświerlenie standardowe (2x18W).
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2007, 20:23:37 »

pierwsza sprawa jak masz bardzo dobre parametry w kranie to po co nasz pytasz twoje kh i gh jednak na to nie wskazuja no i kh masz wieksze od gh malo spotykane NO3 tez masz za duzo do 20 max
chcesz miec amazonie kup sobie filtr ro  inaczej finasowo nie wyrobisz
gh i kh i ph  obinizysz poprzez podmiane ro dla amazoni kh 3-4  gh 4-5 ph 6-6,5
osiwetlenie masz za slabe
z wynikow twoich testow wynika ze test na no3 tez masz do banki
najwazniejsze parametry wody to gh kh po4 no3 no2 ph  kup odpowiednie dobre testy szczegolnie na no3 po4 twoj zbiornik nadaje sie na 20 neonow i z 5 ramirez jak dobrze urzadzisz zbiornik i na tym koniec obsady
sek w tym ze rybki ktore chesz chodowac lubia czarne wody a dokladnie garbniki torf itd i uwierz mi lepiej sie prezentuja ale nie wszystkie rosliny lubia czarne wody i niskie kh i gh
jak narazie to bez filtra ro zapomnij o amazoni
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2007, 20:33:04 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2007, 22:16:35 »

pierwsza sprawa jak masz bardzo dobre parametry w kranie to po co nasz pytasz

Ja nic takigo nie napisałem, że mam bardzo dobre parametry wody w kranie.

twoj zbiornik nadaje sie na 20 neonow i z 5 ramirez

Z tego co wiem to Ramirezy się hoduje w parach,a 5 to jakś tak nie parzyście  Tongue.

osiwetlenie masz za slabe

Rośliny,mają się w miare dobrze. Wybrałem mało wymagaace gatunki. Dla ryb światło nie ma, chyba aż tak dużego znaczenia. No chyba, że się mylę.

Kurczę filtr Ro to spory wydatek, naprawdę nie ma innego sposobu ? Undecided
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2007, 11:32:42 »

ramirezy sie dobieraja w pary wiec 2 samce 3 samice i jest ok
oswietlenie ma wplyw naq zycie biologiczne w zbiorniku
jest inna metoda stosowanie chemii w wodzie  jak auacid od obniza kh ph i saszetki na obizania gh i rozne plyny  to tez kosztuje filtr ro to wydatek do 200 zl i masz go na dlugi czas
chyba ze bedziesz chodzil do tesco i kupowal demiralke za 5 l 2,39
o to co napisales
"Dodam, że parametry wody w kranie mam bardzo podobne"
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2007, 13:03:30 »

ramirezy sie dobieraja w pary wiec 2 samce 3 samice i jest ok
Nie jest ok. Jak dla mnie to wychodzi 2.5 samicy na samca (więc gdzie tu trzymanie parami). Jeśli przy tym ukladzie dobiorą się dwie pary to 3 samica bedzie przeganiana. IMHO jest duże prawdopodobieństwo ze dobierze się tylko jedna. Więc pomiędzy tą parą a innymi będzie dochodzić do potyczek, zwłaszcza samców. Reszta będzie niedobrana więc dodatkowe prawdopodobieństwo bójek.
Lepszym układem jest samiec + kilka samic, poczekać aż sie dobierze parka i resztę oddać. Poza tym 112 litrów to moim zdaniem za mało na 2 parki pielęgniczek

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2007, 11:48:54 »

hmm ja mam taki uklad ramirez i jest dobrze bez zadnych wojen a tak na marginesie ma ktos do sprzedania z 3 samiczki ramireza ?
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2007, 22:57:22 »

Wracajac do moich paramerów. To czytałem trochę na temat filtrax K, chciałbym zrobić taka kolumne do filtrowania kranówki. Czy to bedzie dobre rozwiązanie?
A i jeszcze, gdzie mogą kupić filtrax K i ile to mniej więcej kosztuje?
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 11, 2007, 08:09:44 »

Filtrax K możesz kupić w sklepach internetowych kosztuje on około 15 - 20 zł za 500 ml. Ale też zaopatrz sie w kwas solny do regenerowania go. Z taką twardością wody jak masz w kranie będzie trzeba dość często go regenerować.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2007, 08:13:15 wysłane przez Afghan » Zapisane

gg: 1125448
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: