Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiana wody  (Przeczytany 1438 razy)
Memento_Mori
Nowy
*

« : Lipiec 15, 2007, 16:32:19 »

Witam  Smiley

Sporo czytałem o tej podmianie wody i wiem że ok. 1 x na tydzien, 15-20 % wody, musi odstać itd...to wiem...nastomiast niezabardzo wiem jak to wszystko zorganizowac np. podczas czyszczenia dna, żwiru z pokarmu ktory jest na dnie... Czy ryby mają zostać w akwa a poprostu tam sobie po mału, stopniowo czyścic dno czy jak ? Jak to u Was jest z organizacją ?

jaki pokarm stosowac aby nie osiadał tak gesto na dnie (stosowalem płatki z tropicala) i miałem kompletny syf po tygodiniu... ?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2007, 18:08:12 »

nastomiast niezabardzo wiem jak to wszystko zorganizowac np. podczas czyszczenia dna, żwiru z pokarmu ktory jest na dnie... Czy ryby mają zostać w akwa a poprostu tam sobie po mału, stopniowo czyścic dno czy jak ? Jak to u Was jest z organizacją ?

ryb nie musisz wyławiac Wink odmulaczem tylko sobie po dnie jeździsz i odmulasz.

jaki pokarm stosowac aby nie osiadał tak gesto na dnie (stosowalem płatki z tropicala) i miałem kompletny syf po tygodiniu... ?

za duzo pokarmu dajesz. dawaj tyle aby rybki zjadły cały w przeciągu 5 - 10 minut. pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2007, 19:50:03 »

U mnie wygląda to tak.
Dwa dni przed podmianą napelniam baniaczki woda z kranu. Baniaczki bez nakrętek czekaja sobie na dzień podmiany.
W dniu podmiany najpierw czyszczę szyby zbiornika z glonów, zprawdzam rosliny, usuwam padniete liscie. Zawsze robi sie troche balaganu i z podloza unosi sie pewna ilość syfu. Zostawiam tak jak jest aby filtr oczyscił wodę.
Po oczyszczeniu wody przynosze sobie wiadro i odmulacz. Wyłaczam filtr. Odmulam wszystkie dostępne części dna co jednoczesnie powoduje spływanie wody z akwarium. Po pewnym krótkim czasie (aby woda w wiadrze się rozwarstwiła i cały syf spadl na dno wiadra) zdejmuje filtr i płuczę gąbki i wkład ceramiczny w wodzie z akwarium. Części plastikowe ląduja w wannie i sa tam czyszczone juz pod kranówką. Przydaje się stara szczoteczka do zębów aby wymyć wszystkie zakamarki.
Nastepnie do baniaczków z odstana woda dodaje nawozy dla roslin a potem woda laduje w akwarium. Właczam filtr. Oczywiscie na początku woda nie jest idealnie czysta bo nigdy nie oczyścisz dna w 100%, ale po 15 minutach juz jest kryształ. Cała filozofia podmian wody.

Sypiesz zdecydowanie za dużo pokarmu. Jak masz problem z wyczuciem odpowiedniej ilości podawaj szczyptę - zjedza wszystko to podaj kolejna szczypte i tak do momentu aż ryby nie będą sie zachowywały jakby nigdy nie jadły. Sam zauwazysz kiedy jedzą z łakomstwa a nie z glodu. A ryby sa bardzo łakome.
Memento_Mori
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2007, 12:52:19 »

malzonka...dziękuje bardzo za długą i konkretną wypowiedź... teraz sypie im zdecydowanie mniej pokarmu, stosuje również zamrożony pokarm (biały) i tego tak na dnie nie widać, bo mam żwir biały... Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2007, 13:03:40 »

stosuje również zamrożony pokarm (biały) i tego tak na dnie nie widać, bo mam żwir biały...
Oj chyba nie przeczytałeś uważnie do końca. To że nie widać nie znaczy że nie ma. Po prostu pokarm nie może zalegać na dnie.

Memento_Mori
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2007, 17:59:01 »

Ale tego białego pokarmu (zamrożonego) też wrzucam już z umiarem, narazie akwa jest bardzo przejrzyste, będe stosował się do Waszych poleceń. Pozdrawiam i dzieki jeszcze raz...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: