Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: nowe akwarium  (Przeczytany 7657 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 07, 2008, 13:14:55 »

No spoko, ale eleo potrzebuje do dobrego i szybkiego wzrostu dość sporo światła, CO2 i dobrego nawożenia. Możesz mu coś takiego zapewnić? Ja już Ci od siebie napisałam co najlepiej na starcie posadzić.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Sierpień 14, 2008, 21:53:37 »

duzo osob ma zawsze przy starcie akwa problemy z glonami czy u mnie tez tak bedzie przy filtrze zewnetrznym 1500l/h i wewnetrznym 690l/h i jeszcze jedniego nie rozumie glony sa spowodowane nadmierna iloscia azotanow i fosforanow a przeciesz jest pelno srodkow usuwajacych te skladniki czy one nie sa na tyle dobre czy jak ?
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Sierpień 15, 2008, 12:41:08 »

można je usunąć z wody bez problemu, ale azotanów i fosforanów potrzebują też rośliny. cała sztuka to nauczyć się wyważać odpowiednie ilości nawozów do potrzeb swoich roślin - tak, aby rośliny zdążały je spożytkować. w każdym akwarium będzie inaczej.

Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Sierpień 21, 2008, 20:19:55 »

witam ponownie, w koncu mam swoje wymarzone akwa na podlozu Aquasubstrate i zestawem roslin http://www.allegro.pl/item414889233_zestaw_roslin_42_gatunki_kasandra_elk.html co do roslin to wiem ze niekture potrzebuja duzo wiecej swiatla i zamierzam dodac jeszcze do tych 32wat jeszcze 15wat czy to wystarczy do takich roslin i prosze o jakies widomosci dotyczace tego oto zestawu a dokladnie czy te gatunki maja jakies inne wazne wymagania o ktorych nie wiem
zdjecia sprobuje zamiescic za jakis czas
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Sierpień 21, 2008, 20:40:06 »

podejrzewam, że kilka z nich odleci. nawet jak dorzucisz świetlówkę 15w to nie osiągniesz minimalnego 0,5w/litr (aczkolwiek będzie blisko). szkoda też, że zamówiłes tak dużo różnych gatunków. ładniejszy efekt byłby, gdybyś miał kilka gat. w większych ilościach. tu sprzedawcy chodziło o wypisanie jak największej liczby roślin (chwyt marketingowy). całość w akwarium będzie wyglądać dziwnie. część z gatunków wymaga 1w/litr wody.
postaraj się dokupić świetlówki o różnym zakresie widma np. philips aquarelle/sylvania grolux, sera oceanic blue i jakąś niebieską (lub zamiast niej drugą o szerokim spectrum). może pomoże. część z tych roślin ma zwiększone zapotrzebowanie w paśmie czerwonym (szczególnie o czerwonych liściach).
Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Sierpień 21, 2008, 21:14:25 »

a jak dam duzo wiecej wat to nic sie nie stanie z roslinami o malych wymaganiach swietlnych np anubias
i czy moge dac zarowki diodowe, sa moze swietlowki tej samej dlugosci tylko mocniejsze Huh
i powiec mi ktore rosliny z tego zestawu potrzebuja szczegolnie duzo swiatla
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2008, 21:47:08 wysłane przez Pawel2 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Sierpień 22, 2008, 08:08:34 »

Proponuję Ci poczytać o każdej z tych roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html

Pozdrawiam,
Emi

Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Sierpień 24, 2008, 09:40:37 »

postanowilem dorobic 2 zarowki energooszczedne po 40w i chcialbym sie dowiedziec czy teraz nic sie nie stanie roslinom ciemnolubnym mozna chodowac barwniaki czerwonobrzuche z gurami z kosiarkami i kirysami spizowymi oraz danio
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Sierpień 24, 2008, 10:20:20 »

fakt faktem, duża ilość światła jest skuteczniejsza w uprawie, niż jego jakość. 2x40 w energooszczędne na pewno przyspieszy wzrost, gatunkom cieniolubnym to nie zaszkodzi, jednak mimo wszystko polecam dorzucić jakąś kolorową świetlówkę i dla roślin i dla oka.

barwniaki niemal na pewno nie pogodzą się z wszędobylskimi kirysami, od czasu do czasu będą dostawać baty, szczególnie przy spodziewanym tarle (łatwo się rozmnażają).

Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Sierpień 31, 2008, 13:19:15 »

ratunku zauwazylem pierwsze glony okrzemki i nitki co mam robic na razie podmienilem 20l wody
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Sierpień 31, 2008, 22:58:51 »

Spokojnie, okrzemki znikna same. Przyspieszyc to mozna zwiekszajac czas oswietlania. A nitki, hmmm... Sie zobaczy z czasem. Nie ma powodu do paniki. Glony zawsze sa w nowych akwariach... Wink
Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 01, 2008, 10:52:04 »

a moge zaczac w malych ilosciach nawozic akwa planta gainer classic
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 01, 2008, 12:00:26 »

Jak masz nitki to lepiej nie.

Pozdrawiam,
Emi

Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 09, 2008, 14:37:00 »

pierwszy raz mam takie glony sa to pojedyncze nitki o dlugosci nawet do 15cm sa bardzo cienkie i jeszcze mam jakies drobne kropeczki na szybie nie wiem jakie sa to rodzaje glonow wiec prosze o pomoc na razie wrzuce z innego akwa moczarki mam jej bardzo duzo Cheesy
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 22:15:01 wysłane przez Pawel2 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 10, 2008, 13:09:54 »

Zielenice. Jedne i drugie.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: