Witamy, Go¶ć. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałe¶ swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: AquaEl FAN-2 i g±bka  (Przeczytany 3773 razy)
GP
Stały użytkownik
Wiadomo¶ci: 279

« : Kwiecień 13, 2004, 10:18:49 »

Oryginalna g±bka w FAN-2 jest małej objęto¶ci (i jako¶ci). Słyszałem, że można j± zamienić większ± od starszych filtrów. Oczywi¶cie trzeba wyrzucić ten pojemnik z tworzywa - g±bka nie będzie niczym osłonięta. Czy kto¶ ma takie rozwi±zanie sprawdzone w praktyce

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Maciek
Zainteresowany
**
Wiadomo¶ci: 168

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2004, 11:28:53 »

Ja wła¶nie też słyszałem, że jest taka możliwo¶ć - pracuj±ca w sklepie babeczka mówiła mi że generalnie po jakim¶ czasie dużo osób maj±cych FANy zamienia pojemnik na g±bkę ze starszych filtrów. Czyli metoda raczej sprawdzona, ale ciekawy jestem czy kto¶ na forum przerabiał to już u siebie?

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Duch
Man without body
Stały użytkownik
Wiadomo¶ci: 177

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2004, 13:55:35 »

Ja stosuję takie rozwi±zanie i sprawdza się znakomicie. Wcze¶niej musiałem czy¶cić filtr co tydzień a teraz raz na 3-4tygodnie.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/files/welony_7.jpg
Na zdjęciu jet zmodyfikowany Fan-mini (obecnie w tym akwa jest Fan 1)

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Harpia
Bywalec
Wiadomo¶ci: 687

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2004, 14:15:02 »

Tak tylko jest jeszcze druga strona medalu - zbrojniki. Te rybolki bynajmniej u mnie ukochały sobie siedzenie na obudowie filtra (fan-3) wiem z do¶wiadczenia że mog± nazreć sie g±bki dlatego taki filterek odpada Smiley

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2004, 14:40:55 »

Czy kolega DUCH potwierdza że zbrojniki zjadaj± g±bkę???

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec
Wiadomo¶ci: 897

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2004, 16:20:14 »

one nie zżeraj± filtra, tylko wysysaj± resztki żarcia z niego.

generalnie jako mechaniczn± filtrację, polecam takie rozwi±zanie. sama g±bka bez koszyka (obudowy) jest znacznie wydajniejsza od tradycyjnego sposobu. i łatwiej czy¶cić.

gg:1384140
Harpia
Bywalec
Wiadomo¶ci: 687

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2004, 17:11:08 »

Prosze bardzo człowiek sie na błędach uczy Wink Ja tak straciłam 4 zbrojniki niebieskie a g±bka po dzi¶ dzień nosi ¶lady "użytkowania"

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec
Wiadomo¶ci: 897

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2004, 18:15:22 »

zbrojniki lubi± miejsca dobrze natlenione, a taka g±bka to dla nich rarytas...  :wink:

gg:1384140
Duch
Man without body
Stały użytkownik
Wiadomo¶ci: 177

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2004, 21:20:21 »

Cytat: GP
Czy kolega DUCH potwierdza że zbrojniki zjadaj± g±bkę???

Nie potwierdzę  Cheesy

Zrezygnowałem ze zbrojników. W 180l nie mam filtra wewnętrznego a w tych 40 mam tylko welony a one nie podjadaj± g±bki....ale my¶lę że dla zbrojników taka g±bka to dobra "guma do żucia" :lol:

ps. Ja zastosowałem tak± g±bkę gdyż ma ona jakie¶ 4-5razy większ± objęto¶ć niż firmowa a to przy welonach się przydaje :twisted:

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2004, 14:07:31 »

Założyłem g±bkę i jest OK na razie glonojady trzymaj± się z daleka. Założyłem tak± ¶redni± za 3,60. Była większa za 7 PLN, ale trochę za duża jak do FAN-2

wirek
Stały użytkownik
Wiadomo¶ci: 325

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2004, 07:29:27 »

Czy przy wyjmowaniu filtra szlam nie spada Wam z g±bki?

Tańcz±cy z rybkami
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: