Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Optymalny poziom mikro i makro w akwarium "prawie roślinnym"
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Optymalny poziom mikro i makro w akwarium "prawie roślinnym"  (Przeczytany 3748 razy)
King
Stały użytkownik

« : Lipiec 10, 2007, 11:00:55 »

1.Niech no mi ktoś powie jaki jest optymalny poziom mikro i markro w akwarium z roślinami, tylko prośba przełużcie to na zawartość mikro i markro w najczęściej badanych standardowymi testami związkach: CO2,  NO3, PO4 oraz Fe, w poście Sebastiana o podstawowych właściwościach wody doczytałem się następujących danych
CO2 20 - 25 mg/l
NO3 5 - 15 mg/l
PO4 0,5 - 1,5 mg/l
Fe - brak danych
że te wartości są tolerowane przez ryby, to wiem, natomiast czy odpowiadają właściwej hodowli i pielęgnacji roślin?

2. Akwarium zalane tydzień temu, zaszczepione wodą i wkładem filtrowym ze starego akwa, oraz Serra Nitrivec, od 3 dnia po zalaniu mieszka w nim 15 piękniczkowatych dla rozpoczęcia cyklu azotowego i ewentualnej wstępnej walki z glonami, testy JBL na NH3, NO2, NO3, PO4 i Fe wykazują wartości zerowe i tu rodzi się drugie pytanie: czy zważywszy na zerowe stany mikro i makro (poza węglem, bo podaję CO2 z butli) należy już rozpocząć nawożenie
 i w jakich ewentualnie dawkach? mniejszych niż zalecane przez producenta? Dodam, że używał będę PG (Clasic, Macro, Ferro +)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2007, 11:03:23 wysłane przez King » Zapisane

Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2007, 12:37:22 »

jezeli są widoczne na roslinkach niedobory to oczywiscie nalezy juz zacząc delikatnie nawozic, jezeli chodzi o nawozy z seri PG to nigdy nie leje sie ich zgodnie z zaleceniem producenta, te nawozy sa mocno stezone, ja np. ferro + dawałem 1/6 dawki producenta i nie miałem zadnych niedoborów mikroelementów
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2007, 13:54:17 »

Ehhh, co akwarium to jest różnie. U mnie rośliny szaleją przy PO4=2 i NO3=10 i przy PO4=1,5 i NO3=20 więc to chyba trzeba sobie dobrać samemu.

Jeśli nie masz niedoborów to nie zaczynaj nawozić bo jeśli roślinki nie są jeszcze w stanie korzystać z nawozów bo się jeszcze przystosowują to nakarmisz tylko glony.

Co do wartości podanych przez Sebastiana to właśnie takie wartości są najlepsze dla roślin  Wink

Fe powinno być ok 0,2 mg/l.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: