wulo
Stały użytkownik

|
 |
« : Czerwiec 10, 2007, 09:34:31 » |
|
akwarium 112l, oświetl. 60W, ph 7,4 tw 9, nawożenie z butli co2 1 bąbel co 5 sekund, nawożenie w podłożu Substrat Wojtaszka.
a i wlasnie azotany NO3 = całkowite 0,
Po4 nie mierzyłem.
tak zastanawiam się czy nie dodać trochę KNO3, żeby podnieść azotany. w sumie rosliny nie idą źle, ale też i nie dobrze, generalnie hygrophila polisperma i żabienice ida super, kryptokoryny zielona i brazowa hmmm te wlasnie slabo, natomiast trawy, ktore w sumie przeciez sa bardzo latwe w hodowli nie ida dobrze, koncowki szybka brazowieja ale nie opadaja, a liscie maja dziwny szeroki powyginany we wszystkie strony kształt..
czegos wiec brakuje, moze tych azotanow..w moich akwariach nigdy tego skladnika nie bylo pod dostatkiem.. a inni akwarysci maja tego az za duzo, wiec nie wiem gdzie tkwi problem.
Wojtaszek wspominal, ze przy tym substracie w podlozu nie trzeba dawac mikroelementow, wszystko znajduje sie w podlozu.
aaa i wlasnie problem inny, w akwarium wystepuje powiedzmy jakas niewielka ilosc cyjanobakterii, nie wiem czy po dodaniu KNO3 nie nastapi ich wysyp, co mogloby mnie troche zmartwic, stad moje pytanie czy dodac, czy tez pozwolic akwarium na wytworzenie samoistne tego skladnika (NO3).
probowalem niegdys dodac troche mikroelementow w plynie.. rezultat: cyjanobakterie sie rozmnozyly tylko.
Jaro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2007, 09:51:14 » |
|
w/g mnie możesz śmiało dać więcej gazu tak żeby zejść na pH 7. lepiej jednak nie robić tego bez komputera ,np Lajona (mam namiar na Lajona 115 na innym forum jakby co  ). a nie wiem czy masz jakiś sterownik. jeśli nie masz ryb w akwarium albo bardzo mało możesz dać KNO3 ,takie zgniecione liście mogą być objawem braku potasu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2007, 09:57:11 » |
|
sterownika nie mam żadnego, natomiast jesli chodzi o ryby, to powiem ze jest ich dosc sporo... 18 neonow, 6 danio, 2 molinezje, 3 kosiarki, 3 titejki i 1 platka, wiec nie jest chyba tak zle. brak potasu moze byc w sumie. czyli moznaby troche dodac KNO3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2007, 10:44:47 » |
|
no3 nigdy nie wynosi 0 zawsze go tamtrochę jest po prostu masz mało czuły test zapewne ma wykrywalnośc od 10 mg no3 dlatego postaraj się o jakiś co mierzy azotany od zera pozdro!
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2007, 11:08:38 » |
|
Myślę. że powinieneś najpierw postarać się usunąć sinice z akwa. Schodzą one dosyć dobrze przez odsysanie wraz z wodą. Nawet, jeśli zassa się troche podłoża, to nie problem. Zawsze można dosypać troche nowego. Zaatakowane roślinki rzeba popodcinać, ewentualnie usunąć. Trudno będzie powiedzieć, co spowodowało u Ciebie atak sinic. W każdym razie ponoć pobierają one z wody też dużo azotu.
W Twoim akwa powinno być NO3 pod dostatkiem, bo masz niemało rybek. Brak NO3 może być spowodowany właśnie występowaniem sinic lub zaburzoną filtracją biologiczną - czyli, że zwązki amnowe (NH3 i NH4) i azotyny (NO2) nie są odpowiednio przetwarzane na azotany (NO3).
Może warto by było pokombinować troche ze zwiększeniem napowietrzania. Ponoć sinice walczą ciągle o byt z innymi bakteriami i nie jestem pewien, ale inne bakterie potrzebują tlenu do bytowania, a sinicom wystarczy sam azot lub azotyny i azotany (niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę). Ewentualny niedobór tlenu mógł też spowodować spadek wydajności filtracji biologicznej (śmierć bakterii nitryfikacyjnych). Ale z drugiej strony jest to chyba mało prawdopodobne, gdyż wtedy i u ryb pokazywałyby się oznaki niedoboru tlenu lub podtrucia substancjami jak NH3, NH4, NO2.
PS napisz jeszcze jakie masz testy i jaki filtr
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 12:17:14 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2007, 15:38:33 » |
|
No cóż, jeśli chodzi o substrat Mariana Wojtaszka to nie stosuje się dodatkowego nawożenia, bazując tylko na odpowiednim świetle i podłożu i wszystko wtedy ładnie rośnie. Marian nie używa CO2 (to też sztuczne nawożenie) ani dodatkowych nawozów więc teraz nie możesz oczekiwać, ze substrat będzie działał tak jak powinien. Możesz spokojnie zacząć nawozić nawozami płynnymi skoro już zaburzyłeś równowagę tym CO2  PS. Widziałam zdjęcia zbiornika zbudowanego przez Mariana w którym bez CO2 i nawozów rosła rotala macrandra.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2007, 15:49:48 » |
|
PS. Widziałam zdjęcia zbiornika zbudowanego przez Mariana w którym bez CO2 i nawozów rosła rotala macrandra.
Rotala będzie rosła bez CO2 ale nie będzie rosła w większym niż 20ppm stężeniu azotanów - NO3. nie znam tego podłoża - rozumiem że jest przeznaczone do słabiej oświetlanych akwariów. jak wygląda u ciebie filtracja - czy jest wystarczająca, czy woda miesza się wystarczająco w zbiorniku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2007, 17:10:18 » |
|
dodalem co2 ponieważ wytracal mi sie wapn z wody i osadzal na wszystkim w zbiorniku (rosliny zaczely pobierac węgiel z węglanu wapnia), nie dodalem co2 duzo wiec rownowagi nie powinienem zaburzyc. wojtaszek czasem uzywa co2; kiedys pytam o to jego pracownika, powiedzial, ze mozna ale generalnie oni tego nie stosuja.
filtr mam Eheim zewnętrzny 400l/min, troszkę ostatnio zwolnil, wiec go wyczyscilem w wodzie z akwarium, ale nie dalo to wielkiej poprawy; dzis bede czyscil dysze zasysajaca, ale nie wydaje mi sie zeby byla zapchana, ale jednak wyczyszcze.
testy mam zooleka z podzialka co 5mg/l.
wydaje mi sie, ze moze tez potasu brakowac: liscie sie dziurawia u kryptokoryn, liscie opadaja, jakby sie rozpuszczaly w wodzie lub rozwarstwialy, wystepuje przy tym spore bablowanie roslin w uszkodzonych miejsach.
wulo
-------------------------
jesli chodzi o te sinice, to w moim przypadku nie jest to problemem, sa w przewodach polaczeniowych z filtrem ale tylko tam gdzie ani nie jest jasno ani calkiem ciemno, tylko półmrok. tak samo w akwarium, jest tego naprawde garska, wiecej jest zielonych.
Scaliłam posty, używaj opcji ZMIEŃ. Emi
ok, dzięki. wulo
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2007, 17:23:34 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 10, 2007, 17:16:16 » |
|
PS. Widziałam zdjęcia zbiornika zbudowanego przez Mariana w którym bez CO2 i nawozów rosła rotala macrandra.
Rotala będzie rosła bez CO2 ale nie będzie rosła w większym niż 20ppm stężeniu azotanów - NO3. To był tylko przykład. Co do oświetlenia to ok 0,5W/, świetlówki z odpowiednim widmem czyli nie tak mało. Jak długo oświetlasz akwarium? Może masz za małło roślin? Takie dziury to brak potasu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 10, 2007, 17:20:02 » |
|
12 godzin oswietlam. roslin jest sporo, cały zbiornik jest w sumie obsadzony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 10, 2007, 17:47:36 » |
|
wydaje mi sie, ze moze tez potasu brakowac: liscie sie dziurawia u kryptokoryn, liscie opadaja, jakby sie rozpuszczaly w wodzie lub rozwarstwialy, wystepuje przy tym spore bablowanie roslin w uszkodzonych miejsach.
wulo
jeśli problem dotyczy przede wszystkim kryptokoryn to może to być normalna reakcja na zmianę akwarium czy oświetlenia u tych roślin. miałem kiedyś ze trzy krzaczki i niestety powyrywałem je do kontenerka, potem dopiero doczytałem że źle znoszą przeprowadzki i trzeba odczekać kilka tygodni. na pocieszenie został mi się jeden krzaczek, którego korzeni nie zauważyłem i odrósł - do dziś puszcza nowe liście. bąble mogą lecieć z uszkodzonych liści bo ciągle produkują one tlen ale uszkodzone nerwy nie mogą go transportować do korzeni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 10, 2007, 18:00:57 » |
|
no tak ale zostaja jeszcze trawy, ktore jak mowisz moga wskazywac na brak potasu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 10, 2007, 18:50:10 » |
|
teraz na ten przyklad zauwazylem:), ze w miejscach bardziej oswietlonych trawy sa szerokie na prawie 2 cm (to jest okaz!!!! to jest nie trawa tylko trawsko!!) powyginane, ale nie poskrecane, koncowki zawsze brazowe nieladne:( jak powiedziales sa jakby pozgniatane.
kiedys juz mialem ten problem!! natomiast te trawy ktore rosna z boku zbiornika nie wygladaja zle, moze troche brazowieja na krawedziach, po za tym ok. czasem ida lepiej czasem gorzej. czasem sie rozmnazaja.
co im brakuje zatem??
w sumie jest to problem bo trawa choc latwa w hodowli to jednak potrafi zawiesc!! -------------------------------------------
Kolego Kafarski!!, masz ladnego psa, tez chcialbym miec psa, ..ale wybralem rybki:)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2007, 18:54:04 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 10, 2007, 19:18:15 » |
|
wydaje mi się że jest tak że masz teraz trochę mniej mikro i makro w akwarium niż zakłada normalne użytkowanie twojego podłoża. sporo światła, CO2 i rośliny mogły szybko wyczerpać zasoby jakie były. gdybyś maił testy na żelazo i fosfor można coś jeszcze wydedukować. przy zwiększonym popycie na mikro rośliny szybko wykorzystują żelazo z wody i nie wiem na ile może te podłoże je dostarczyć. być może wystarczy dodać po prostu nawozów nawet KNO3 z azotanami. najpierw jednak sam kupił te powyższe testy. powodzenia ps.:pies fajny ale strasznie uparty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 10, 2007, 19:43:31 » |
|
w sumie testy to mam, ..fosforanow powinno byc 0,6 a zelaza hmm 0 pewnie ale jutro zmierze.
------------------
wiec tak Fe oczywiscie 0 (pewnie skumulowane jest całkowicie w podłożu), no i forsforany 0,3 - 0,4 (myślę że jednak 0,3).
------------------
rozmawialem dzis z Wojtaszkiem i prawdopodobnie oswietlenie ktorego uzywam nie sluzy moim trawom, tak na 90%, stad ich dziwne kształty. mysle, ze to dobra hipoteza.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 16:30:02 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
|