Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: testy  (Przeczytany 2168 razy)
Kari
Zainteresowany
**

xD

« : Czerwiec 08, 2007, 19:21:05 »

Witam! Nie mam jeszcze żadnych testów do wody  Shocked Shocked i przydałoby się jakieś kupić  Grin Więc mam pytanie: jakie testy będą najbardziej potrzebne i jakie polecacie ( chodzi mi o jakieś dobre i nie za drogie bo nie mam kasy zbyt dużo;/) ?Tongue
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2007, 19:35:52 »

Opcja szukaj np:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9449.0.html
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8510.0.html
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9597.0.html

1. Wiele informacji o wodzie, ktora leci z Twojego kranu znajdziesz na stronach twoich wodociagow. (Rachunek za wode i szukac www, a potem wyniki ostatniego testu)
2. Ogolnie testy firmy JBL zaliczane sa do najlepszych. Ewentualnie Sera, Tetra. Koferek Zooleka jest tani (70-80 PLN) i oferuje wszystkie potrzebne testy, ale czasem sa niedokladne
3. Dopóki nie bierzesz sie za zmienianie parametrow wody, masz dojzale akwa i dobra filtracje biologiczna to test na NO3 jest b. wazny.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2007, 06:43:02 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2007, 19:55:02 »

niestety nie stać mnie teraz na testy w płynie Sad. A czy testy paskowe JBL będą dobre?
Dopiero zaczynam swoją "przygodę" z akwarystyką i nie znam się na tym, a mój tata mówi żebym nie kupowała żadnych testów bo u nas dobra woda jest   Shocked

A mam jeszcze inne pytanie: czy takie zwykle (?) kamienie z jeziora można do akwa włożyć? (używałam opcji szukaj lecz niczego dot. takich kamieni nie znalazłam- może nie umiem szukać Tongue)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 08, 2007, 20:08:27 »

A czy testy paskowe JBL będą dobre?

wszelkie testy paskowe są niedokładne.

a mój tata mówi żebym nie kupowała żadnych testów bo u nas dobra woda jest 

tu nie chodzi o to czy jest dobra woda czy zła. testy są po to aby kontrolowac parametry w akwarium. co z tego że wlejesz dobrą wodę z kranu jak i tak te parametry się zmienią w akwarium. chodzi o to żeby te parametry kontrolowac i je korygowac bo zobaczyc oczami tego nie mozna.

czy takie zwykle (?) kamienie z jeziora można do akwa włożyć?

lepiej nie kombinuj.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2007, 20:15:03 »

Aha dzięki za wytłumaczenie Smiley
to muszę kupić testy ale chyba będę musiała jakoś po jednym kupować bo kasy nie ma ;/
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2007, 20:16:23 »

możesz kupowac po jednym na początek proponuję test na PH i na NO3 te są najważniejsze.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2007, 20:19:39 »

a mój tata mówi żebym nie kupowała żadnych testów bo u nas dobra woda jest   Shocked

...wiec jak pisalem. Jaka dobra jest ta Wasza woda, dowiesz sie na stronie www.odociagow

ale rybki brudza wode (siusiaja i robia kupki) - o stanie takich zanieczyszczen poinformuje Cie najlepiej test na NO3

A mam jeszcze inne pytanie: czy takie zwykle (?) kamienie z jeziora można do akwa włożyć? (używałam opcji szukaj lecz niczego dot. takich kamieni nie znalazłam- może nie umiem szukać Tongue)

Na ogol tak. Tylko je przedtem wygotuj w wodzie z sola kuchenna, aby jakiejs choroby nie przywlec. Mozesz na kamien polac troche octu i jesli sie bedzie pienil albo babelkowal to pewnie zawiera wapno. Taki kamien raczej odpada. Jak na kamieniu sa takie blyszczace zlotawe zylki, to jest to pewnie zelazo. Taki kamien raczej tez sie nie nadaje.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: