Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pytania o krewetkarium  (Przeczytany 2576 razy)
ala
Super aktywny

ala

« : Grudzień 12, 2007, 15:09:46 »

na wstepie chcialabym przeprosic jerzeli to juz bylo na forum ale nie moge znalesc.           jestem w trakcie zakladania krewetkarium : zbiornik 20l.netto, piasek, filtr wewnetrzny nie nowy ale dawno nie urzywany, korzen ,moczarka tymczasowo ,taka kulka zielona- nie wiem jak sie nazywa ,zalane przedwczoraj: 3/4 wody z dojrzalego akwa, planuje jeszcze mech jawajski. krewecie zamierzam wpuscic za ok. tydzien.    teraz  pytania:  czy wszystko robie dobrze?  ile krewetek red-costam?     czy moge dolorzyc 2slimaki nertina?  co te krewecie wlasciwie jedza?         dziekuje -pozdrawiam.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2007, 15:17:46 »

Ta kula to gałęzatka. A gdzie grzałeczka? Krewecie są bardzo wrażliwe na zmieniającą się temperaturę. Tych red-cośtam (może jeszcze doczytasz o red cherry?) możesz wpuścić ok 5-6 sztuk. I tak się rozmnożą jak będą miały dobre warunki w akwarium. Ślimaki możesz dorzucić jak najbardziej. Te akurat krewetki jedzą glony, banany, zwykły pokarm dla rybek oraz można kupić specjalne pałeczki dla nich np z Tropicala.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2007, 15:40:39 »

dzieki za odpowiedz,o grzalce nie pomyslalam, w akwarium(z rybami) nie mam grzalki a temperatura wacha sie zawsze od 24 do 25 i nigdy nie inaczej czy dla krewetek moze tak byc ? czy jednak grzalka?   mogla bys mi podrzucic jakis fajny link o redcherry? bylabym wdzieczna Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2007, 15:47:40 »

A google.pl nie działa?

http://www.akwaria.pl/krewetki/neocaridina_heteropoda_red.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2007, 15:50:14 »

Kiss

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2007, 18:18:50 »

post pod postem bo chcialam odswierzyc Embarrassed inaczej by nikt nie przeczytal. w wyzej wymienionym akwa powstala piana- dosc niepokojaca. dodam ze wpuscilam te slimaki wczoraj. filtr dziala non-stop. ma ktos jakies pomysly co to jest ? i czy sie martwic czy zebrac piane i juz?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2007, 18:20:54 wysłane przez ala » Zapisane

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2007, 13:41:41 »

A czy ten filtr jeszcze napowietrza ?Jeśli tak to ściągnij ten wężyk i już jeśli masz dużo roślin to nie potrzebne będzie napowietrzanie Smiley Moja kumpela tak miała i tylko przeczyściła cały filtr i też nie robiło tej piany.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2007, 17:29:25 »

filtr napowietrza ale z tym co piszesz byl by problem ... nie wiem jak to wytlumaczyc..ale sproboje jak najjasniej:  filtr jest stary napis sie wytarl ,aja nie pamietam (podejzewam ze to fan2 moze byc)- mialam go wczesniej w 150l. ,takze rozumiesz chyba ze wlonczony pelna para (w 20l.) robi taki kociol ze piach caly wiruje -powaga. zeby zmniejszyc jego wydajnosc musi zdeka wystawac pomad powierzchnie wody , czyli i bez wezyka pobiera powietrze. mam nadzieje ze zrozumiales o co mi chodzi  Cool.   a co do piany to ja zebralam i juz .jest co prawda nowa ale ta nowa jakos lepiej wyglada(nie tak metnie) no i jest jej mniej przedewszystkim. chyba nie jest szkodliwa bo slimaki zyja a wpuszczony 23.12 narybek czuje sie swietnie. we wtorek wpuszczam krewecie! Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: