|
nestoor
|
 |
« : Sierpień 31, 2011, 09:31:54 » |
|
Ktoś sie może orientuje czy sa w sprzedarzy jakies nowe skuteczne środki ? Czytałem dużo starych postów gdzie najczesciej byla stosowana erytromecyna .... ale może pojawily się jakies inny skuteczne środki do kupienia w sklepie akwarystycznym? Szukam czegokolwiek co nie zabije mi rybek i krewetek - niestety zbieranie reczne sinic nic nie daje bo mam duzo traw duzych i malych i zebranie wszystkich sinic z kazdego listka jest malo prawdopodobne  . np http://sklep.roslinyakwariowe.pl/phyton-preparat-glony-sinice-50ml-p-2047.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2011, 09:36:55 wysłane przez nestoor »
|
|
Zapraszam do mojego akwarium: 112L
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2011, 10:49:00 » |
|
Z Twojego postu zrozumiałem, ze nie słyszałeś o kocu. Kup wiec koc, a jak masz już taką rzecz w domu to przykryj akwarium nim na kilka dni.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2011, 10:52:44 » |
|
O proszę, czasami takie proste rozwiązania, a tak trudno przychodzą do głowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2011, 10:54:27 » |
|
Z Twojego postu zrozumiałem, ze nie słyszałeś o kocu. Kup wiec koc, a jak masz już taką rzecz w domu to przykryj akwarium nim na kilka dni.
A inne rośliny i rybki nie ucierpią od koca? I ile to "kilka dni" ? rozumiem ze potem odmulanie i 50% podmianka? i bez żadnej chemii? nie zostaną zarodniki ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2011, 10:59:01 » |
|
Juz chyba dwa razy w życiu stosowałem te metodę i jakoś wszystko przetrzymało. Zapalałem światło tylko do karmienia i abarot od nowa zaciemnienie.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2011, 11:01:27 » |
|
Juz chyba dwa razy w życiu stosowałem te metodę i jakoś wszystko przetrzymało. Zapalałem światło tylko do karmienia i abarot od nowa zaciemnienie.
"abarot" literówka? nie mogę odgadnąć co to za słowo  tylko proszę jeszcze napisz od ilu dni zacząć? mam nadzieję że nie sfajczę mieszkania  bo zawsze może elektryka zająć koc ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2011, 11:11:50 » |
|
Jak zapalasz swiatlo to zdejmuj koc. Po zgaszeniu nakładaj. http://pl.wiktionary.org/wiki/abarot ... jakby co ... w wiezieniu nie bylem .. to z rosyjskiego.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2011, 11:16:56 » |
|
ILE dni na początek  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2011, 11:23:03 » |
|
To nie jest początek ... chyba, ze początek końca. Tyle dni aż znikną.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 31, 2011, 11:26:53 » |
|
Zakładam że eliminacja polega na tym że krocej wytrzymują bez swiatla niz inne zyjatka? Skoro to taka prosta metoda to czemu ludzie bawią sie z chemia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cross73
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 01, 2011, 13:03:25 » |
|
Koc pomaga  sprawdzona metoda, u mnie wystarczyło 5 dni. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 04, 2011, 15:07:41 » |
|
Drogi czytelniku - zgrzeszyłem  . Doszedłem do wniosku że sinice są wynikiem mojego zaniedbania - czyli zbyt rzadkiej podmianie wody. Dzisejsze testy - N02 - 0 N03 - skala nie objęła Wymiana wody 50% dzis + zakrycie kocami .... zobaczymy po 5 dniach czy bede opłakiwał rybki/rosliny czy sinice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nestoor
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 13, 2011, 16:15:12 » |
|
rośliny trochę podupadły , po sinicach zostały małe ślady - gdzieniegdzie małe ogniska - czy z tego rozwiną mi się z powrotem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|