Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtracja wewnętrzna  (Przeczytany 1849 razy)
ciosek
Nowy
*

« : Kwiecień 02, 2004, 20:25:55 »

Witam!!!!
MAm pytanie odnośnie filtracji wewnetrznej... otoz zamierzam kupic filtr wewnetrzny EHEIM 2215 (ten bedzie głownie spełniał rolę filtracji biologicznej) a nie wiem co kupic do mechanicznej filtracji wewnetrznej (zdecydowalem sie na 2 filtry bo slyszalem ze to dobre rozwiazanie) głownie to zależy mi na przejżystaj i klarownej wodzie... chodzi mi najbardziej o model i firmę... tzn żeby jak najlepiej wybierał brudy z wody i żeby był w miare estetyczny Smiley...

P.S jaki wkład najlepiej kupic do Eheima 2215?Huh watę? gąbkę?

dzieki z góry PZDR
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2004, 20:56:12 »

rozumiem że eheim to jednak zewnętrzny.
co do mechanicznego, zalezy od tego, ile i jakie bedziesz miał ryb.
ja używam obecnie tylko fluvala 304, ale moja obsada (skalary, neony)jest na tyle młoda że to wystarcza i woda jest kryształ.
wcześniej przy pielęgnicach miałem dodatkowo dwa wewnętrzne :wink:
jakiej marki? hmmm, estetyczny... może nie do końca, ale za to bardzo wydajny: pompa aquaszut 600 bez koszyka, sama gąbka,  o wydajności 600l/h

gg:1384140
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2004, 20:59:25 »

Polecam Fluvala 1,2,3 lub 4 zależy jaką pojemnośc akwa ma..Tn filterek dobrze spełnia filtacje mechaniczną...

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2004, 09:33:53 »

Do 2215 biologiczny chyba najlepiej włożyć Ehfisubstrat, bodaj ma największy współczynnik rozwinięcia powierzchni, do tego prefiltr (firmowy 44pln, ale można po prostu zastosować zwykłą gąbkę z wewnętrznego) i gąbka na końcu  (coby ci bakteriów nie wymywało do akwa z powrotem)

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2004, 09:13:53 »

No tak...tylko że nie napisałeś ile litrów ma to akwarium i co tam trzymasz Cheesy . Ja mam 2215 w akwa 180l (to będzie holender i mam w tej chwili małą obsadę) i w zupełności starcza jako jedyny filtr w akwa (woda kryształ).

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: