Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr EHEIM ecco - warczy...  (Przeczytany 2226 razy)
TheMarty
Zainteresowany
**

« : Marzec 16, 2004, 08:29:34 »

Hej,

jak skrece nieco regulator przeplywu (nie chce zeby mi walil taki wielki strumien wody do akwa), to moj filtr zaczyna warczec (tak jakby cos sie dostalo do turbinki). Jednak gdy zwieksze przeplyw na maxa, to przestaje i pracuje cichutko. Nie rozumiem tego... Ostatnio go czyscilem i nie chce mi sie znow go otwierac i zagladac. Czy ktos mial podobne doswiadczenia?

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2004, 09:23:44 »

Jka mi się wąż (wlotowy) w 2213 przytkał to też warczał, podejrzewam że na skrzydełkach turbinki się robiła kawitacja

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2004, 15:04:52 »

Mam tak samo z Fluvalem 4plus , jeśli ustawi się go na mniej niz 50% wydajności to chodzi "głośno" (słychać go). Nie wiem jak w elektromechanice zmniejsza sie wydajność silnika, może tu robi się to przez stworzenie jakiegoś oporu dla magnetycznego silniczka i wtedy działa on mniej wydajnie bo jest obciążony i może przez to obciążenie chodzi głośniej ("męcząc się" ?).
To takie moje spekulacje i wyobrażenia Wink.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2004, 12:10:19 »

Okazalo sie, ze wlot rurki filtra zagrzeba sie w piasku i biedak sie pewnie meczyl Smiley. Sprawdze jeszcze pozniej dokladniej jak to jest przy kolejnym czyszczeniu.

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: