Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: "Zapowietrzony" welon  (Przeczytany 3100 razy)
Adzik
Nowy
*

« : Maj 11, 2007, 23:02:41 »

Witam serdecznie!
Otóż mam pewien problem z moim welonem. Jakiś czas temu zauważyłam, że po zjedzeniu pokarmu z powierzchni wody miał on problemy z pływaniem - ciągle wypływał na powierzchnię (jak bąbel Smiley) Jak się później doczytałam pobierając pokarm z powierzchni wody połyka on powietrze i to powoduje taki stan rzeczy. I teraz przed karmieniem namaczam pokarm lub podaje szybko tonący. Przez jakiś czas był spokój. Niestety problem powrócił - mimo faktu, że nadal namaczam pokarm. Rybka mimo starań ma problemy z dopłynięciem do dna, a nawet jak dopłynie to jeszcze szybciej wypływa jak bańka powietrza i tak się unosi przez jakiś czas aż to minie. Co może być przyczyną?? Jak można temu zapobiec?? Rybkę karmię pokarmami w płatkach(Sera-Goldy, Vipan oraz Tropical - Bio-vit), granulkami (Sera - Goldy color) oraz od czasu do czasu larwami ochotki.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2007, 20:35:46 »

Zdarza się to niektórym rybkom, że wraz z pokarmem z powierzchni połykają powietrze, które przechodząc przez ich przewód pokarmowy powoduje wzrost pływalności ryby. W zasadzie nie jest to chyba jakoś specjalnie szkodliwe, choć niewątpliwie może stresować rybę. Nie przejmowałbym się specjalnie tym problemem. Jak chcesz tego unikać, podawaj pokarm tonący.

TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2007, 21:47:14 »

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie podawanie żywego pokarmu! kiedyś chodowałem same welony i też im sie to zdażało .

Adzik
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2007, 21:55:56 »

Dzięki za rady Smiley Generalnie to nie ma na to jakiejś zasady. Raz jest a raz nie ma. Głównie chodzi o to, że ryba się stresuje - raz o mało co nie wyskoczyła z akwa Roll Eyes Z tego co zauważyłam dzieje się to zazwyczaj po sera vipan (nawet jak jest namoczone). Pzdr Smiley
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2007, 22:44:43 »

MOŻESZ GO TAKŻE KARMIĆ TABLETKAMI VITABIN FIRMY TROPICAL , WELONKI BARDZO JE LUBIĄ,A SAME TABLETKI MOŻESZ PRZYKLEIĆ DO SZYBY WEWNĄTRZ AKWARIUM NA JAKIEJ CHCESZ WYSOKOŚCI

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: