a co ma piernik do wiatraka?
Sama próbuję właśnie uratować zaprzyjaźnioną chorą welonkę i w związku z tym przeglądałam różne strony anglojęzyczne o złotych rybkach. Powtarzała się informacja, że ozdobne odmiany welonek mają ściśnięty pęcherz pławny poprzez swoją nietypową budowę i przepełnione ciężkostrawnym pokarmem jelita uciskają go powodując zaburzenia jego funkcjonowania. Co ciekawe, autorzy radzą - oprócz przegłodzenia takich rybek - podanie im...
zielonego groszku 
Tylko broń Boże nie z puszki tylko z mrożonki (uprzednio rozmrożony i lekko rozgnieciony, tak ze 2-3 ziarenka). Cóż, na pewno nie zaszkodzi...
Moja podopieczna pływa trochę łebkiem w dół i widać, że ją to męczy

Dodatkowo ma taką zaróżowioną gulkę po prawej stronie grzbietu. Przemyłam ją rivanolem i w czasie zabiegu spod łusek wypłynęła biała (ropna?) wydzielina...

Dużo.

Oczywiście stworzonko jest w izolatce. Pociesza mnie fakt, że chce jeść - ale na razie nic nie ode mnie dostanie. Jutro natomiast idę do sklepu po jakiś lek, nie ma co zwlekać - może Baktopur się sprawdzi?
Mam własne ryby od lat, ale w zasadzie nigdy nie chorowały więc nie znam się na tych preparatach...