Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: grzałki skalar  (Przeczytany 3140 razy)
gacpar
Nowy
*

« : Luty 04, 2007, 14:49:29 »

Co myślicie o grzałkach skalara?
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2007, 21:20:55 wysłane przez Sebastian » Zapisane
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2007, 12:52:19 »

Grzałki skalara mają to do siebie,ze posiadają zewnętrzny termostat ale jak działają i czy są dokładne tego nie wiem. Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto posiada taka grzałkę. Skalar to polska firma z długoletnią tradycją i słyszałem ze z tych grzałek korzystało starsze ode mnie pokolenie akwarystów. Pozdrawiam
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2007, 17:40:43 »

Jeśli chodzi o trwałość to trudno tak jednoznacznie odpowiedzieć (u innych producentów również trafiają się grzałki z wadą), miałem dwie grzałki Skalara, jedna padła po 4 miesiącach (jak się okazało przewód zasilający wenątrz grzałki był słabo przylutowany) druga pracuje ponad rok. Dokładność jak dla mnie bardzo dobra - 0.5`C, regulacja taka jak lubię, czyli nie trzeba wkładać rąk do akwarium aby przestawić temperaturę, cyfrowej skali temp. nie ma na regulatorze, ale ta która jest (kreski jak w zegarku) w zupełności wystarcza. Grzałka włącza się radziej niż np Tetry, zapewne to zasługa piasku, trzeba tylko pamiętać aby przed wyciągnięciem odpowiednio wcześniej ją wyłączyć (ok. 20 min).

385 l - dyskowce
gacpar
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2007, 18:34:24 »

Wielkie dzięki za odpowiedź. Niestety nie mam kompa w domu, dlatego rzadko bywam na forum. Ale chyba zdecyduje się na te grzałki. Podoba mi się ten zewnętrzny termoregulator, a poza tym wyczytałem gdzieś że dzięki piasku kwarcowemu dłużej trzymają ciepło.
sajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2007, 11:13:09 »

Czy 2 grzałki skalar 200w wystarczą do 575l?Czy może są większe?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 19, 2007, 11:27:33 »

jak już to daj 3 x 200W zawsze w takim akwa leiej jest miec większą ilośc grzałek mniejszej mocy niż jedną a dużej mocy. umieścisz je w kilku miejscach i woda będzie wszędzie równomiernie nagrzewana pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2007, 13:51:52 »

cyfrowej skali temp. nie ma na regulatorze, ale ta która jest (kreski jak w zegarku) w zupełności wystarcza.
To jak się tam ustawia temp, na chybil - trafil? Przy pierwszym ustawieniu to chyba trzeba kierować sie termometrem Huh.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2007, 13:57:03 »

niekoniecznie. tam jest takie pokrętło i przy każdej kresce jest temperatura podana. ustawiasz np na kreskę 26 stopni celcjusza gdy chcesz miec 26 stopni i tyle cała filozofia Wink

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2007, 14:05:00 »

aaa no tak, nie policzylem ze kazda kreska odpowiada stopniowi temperatury Tongue Good !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: