jarCo
Nowy

|
 |
« : Maj 02, 2007, 12:35:05 » |
|
Witam Pytanie do bardziej doświadczonych : akwarium mamy od 8 miesięcy (niestety 25l), po drodze trochę błędów typowych dla początkujących, obsada aktualnie niezbyt fortunna (2 kiryski spiżowe i 2 neony inessa (były 4) - to od początku, są jeszcze 2 razborki klinowe, pani danio (była parka), pani gupikowa (była parka) i jej 1,5 mies. córeczka, kirysek panda i glonojad) , ale konkretne pytanie dotyczy wody. Akwarium było zakładane na wodzie przefiltrowanej przez filtr Brita (węglowy) i cały czas woda do podmian (25% na tydzień) była odstana, filtrowana, z dodatkiem AquaSafe i soli akwariowej. Dwa tygodnie temu zaczął się spadek apetytu i na dzisiaj gupikowa, neonki, danio i razborki prawie nie jedzą. 3 tygodnie temu przestałem filtrować wodę do podmian (trochę przez to forum) i 3 razy rybki dostały odstaną tydzień kranówkę + Aqua safe i sól. Zrobiłem testy wody : 1) woda z kranu : ph = 8,0 two/tww = 14/10; 2) woda przefiltrowana, odstana 5dni z Aquasafe i solą ph = 7,0 two/tww = 4/3; 3) woda aktualnie w akwarium 5 dni po ost. podmianie ph = 7,5 two/tww = 9/5, NH3/NH4 = 0 Nie mam jeszcze testu na NO3 Czy rezygnując z filtracji nie narobiłem zamieszania po którym rybki nie mogą dojść do siebie? Pan gupik odszedł właśnie po drugiej podmianie na wodę kranową.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 12:56:18 wysłane przez jarCo »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2007, 12:51:35 » |
|
Po co dajesz tą sól?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
jarCo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2007, 12:55:06 » |
|
Podmieniam ok. 7l, a sól to jest taka niebieska sól akwariowa i daję odrobinę na koniec łyżeczki tak profilaktycznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2007, 13:03:17 » |
|
Każda miana parametrów wody w akwarium powoduje duży stres dla ryb i tu upatrywałabym problemów więc dobrze wywnioskowałeś. Twoja woda kranowa jest dość twarda i ma wysokie ph a rybki nie są do takiej przyzwyczajone. Mieszaj może tą kranówę z demineralizowaną pół na pół i niech kranówa stoi 24 h a nie tydzień jak stosujesz uzdatniacz.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
jarCo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 02, 2007, 13:27:55 » |
|
ok Emi, a co myślisz o używaniu filtra węglowego Brity jak do tej pory? byłoby to dla mnie trochę prostsze niż woda zdemineralizowana. Ostatnia podmiana była już robiona z wody filtrowanej. Patrząc na rybki to chyba stracę gupiczkę i panią danio.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 13:48:29 wysłane przez jarCo »
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 02, 2007, 13:57:16 » |
|
odradzam britę była kiedyś o tym mowa do akwarystyki węgiel aktywowany musi byc specjalnie spreparowany.
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2007, 10:10:08 » |
|
A jest sens w tak mały akwarium dbać o PH?Przecież to bardzo ciezko utrzymac w tak małym akwarium stałe PH wody...tyle zachodu CIE to kosztuje,moze lepiej odłożyć pieniażki na nowy baniak?Na allegro bardzo tanie są akwara, o wiele taniej wyjdzie z przesyłką niż w sklepie zologicznym
|
|
|
|
|
|
112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2007, 10:26:34 » |
|
Przy odpowiedniej grubości i jakości podłoża oraz przy odpowiedniej ilości biomasy ph samo powinno się ładnie ustabilizować. Sama mam 25 l i ph mam w normie ale mieszam kranówkę z RO.
Nie chcę się wypowiadać w sprawach Brity bo sama myślałam, ze skoro my ją pijemy to rybkom też nie zaszkodzi a tu na forum ktoś pisał, ze jakieś związki srebra wydzielane przez te filtry mogą rybkom zaszkodzić - więc sama nie wiem co o tym myśleć.
A tak w ogóle to jak Twoje rybki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarCo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2007, 22:09:57 » |
|
Moje rybki na razie się trzymają. Jeśli chodzi o akwarium to większe będzie, ale na razie zupełnie nie ma na nie miejsca. Zgadzam się w 100% z Emi, że można utrzymać w miarę parametry także w 25l. Odkąd zacząłem je mierzyć, (zupełnie niedawno), to się raczej utrzymują. Przestałem używać Brity i mieszam 50/50 kranówkę i destylowaną +Aquasafe. Gupiczka dostała kąpiel w nadm.potasu i przestała się ocierać, tylko jeszcze nie chce zacząć jeść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|