Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: ph test  (Przeczytany 5350 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 10, 2007, 12:55:07 »

To dobrze, ja na chemii mam  doczynienia tylko z paskiem uniwersalnym :/

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
krzysiek74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 21, 2007, 09:09:30 »

Ja mam testy ph od zooleka i wychodzi mi 7,8 czy to nie za dużo jak na moje 2,5 miesięczne akwarium?Podmiana wody raz w tygodniu ok.20-25 %.Testy robiłem już kilka razy i wychodzą zazwyczaj 7,8 czasem 7,5 Ryby sie czują dobrze roślinki po mału rosną czy wszystko ok?

akwarium 200 l :
10 x kirysek pstry
3 x kirysek panda
4 x bocja wspaniała
2 x czarna molinezja
3 x skalar
10 x neon innesa
3 x ślimak ampularia
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 21, 2007, 09:56:16 »

ja również robię testy w labolatorium. żeby wam rozwiac wątpliwości odrazu mówię że test na Ph paskowy daje tylko ogólne mało dokładne wartości a po co on jest? otórz w labolatorium używa się do sprawdzania Ph różnych substancji (substancje ciekłe - barwnikowe zmieniające barwę) które mają wąskie spektrum oznaczania stężenia jonów wodorowych w roztworze np jedne są do oznaczania Ph w przedziale 0 - 2 , dalej np 1,50 - 4 , 3,5 - 6 itd (Ph oblicza się ze wzoru na ujemny logarytm stężenia jonów wodorowych w molach - zawartośc H+ w roztworze) a testy paskowane przydatne są do dobrania odpowiedniej substancji by oznaczyc Ph dokładniej np załużmy że zanużamy pasek wskaźnikowy i pokazuje on nam wartośc Ph 6,5 - znając tą wartośc wiemy jaką substancję barwnikową użyc - czyli paski są tylko pomocne w doborze bardziej dokładnego wskażnika barwowego i dają nam tylko ogólny mało dokładny obraz kwasowości lub zasadowości roztworu pozdrawiam!

pamiętajmy również że im większą ojętośc wody dajemy do analizy tym wynik mamy bardziej dokładny phmetry równiez mają błąd jednak jest on znacznie mniejszy niż w testach paskowych.

co do sprawdzenia twardości w wodzie w labolatorium używa się wersenianu sodowego (Na - EDTA - to jest nazwa chandlowa tego środka)  który daje wynik bardziej dokładny, również miareczkując roztwór i bazując na oliczeniach a nie na zmianach barwy w stosunku do skali mamy wynik bardziej dokładny.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2007, 10:10:33 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 21, 2007, 12:47:37 »

Czyli wiedzmin22 co proponujesz paskowe czy jednak kropelkowe są najlepsze ??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 21, 2007, 12:55:17 »

oczywiście że kropelkowe ale jak wiadomo nic nie zastapi testu w labolatorium.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 21, 2007, 12:58:56 »

No tak, ale nie każdy ma możliwości  Sad  a szkoda

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 21, 2007, 13:17:22 »

no nie każdy ma mozliwości a dokładnośc testu wiąże się objętością wody pobranej do testu (im większą objętośc wody badamy tym pomiar jest dokładniejszy). można np w testach na twardośc brac dwa razy więcej wody do testu i każde dwie krople liczyc jako jedną. pomiar jest wtedy dokładniejszy pozdrawiam!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 29, 2007, 13:48:53 »

No to jakie w końcu lepsze kropelkowe czy paskowe.Jak możecie to podajcie mi nazwy tych które są najlepsze.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: