Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Proszę o pomoc w doborze filtra i oświetlenia - akwarium 450l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o pomoc w doborze filtra i oświetlenia - akwarium 450l  (Przeczytany 2888 razy)
Tiberian82
Nowy
*

« : Kwiecień 17, 2007, 13:12:36 »

Witam
Mam pytanie odnośnie filtra zewnętrznego w akwarium 450l (150x50x60). Rzeczywisty litraż po odjęciu grubości szkła i żwirku to 390l. Proszę o doradzenie jakiego filtra użyć do tego akwa. Myślałem już nad Eheim 2217. Bądź druga opcja to JBL profi 500 + jakiś filtr wewnętrzny. Inna opcja to użycie mojego starego filtra TetraTec EX700 jako filtra mechanicznego i dotego JBL profii 500 lub Eheim 2217 jako fitlr biologiczny. Co o tym sądzicie?

Inna kwestia to oświetlenie. Chcę zamontować 4 lub 5 świetlówek długości 120 cm po 38W(lub 36W - już nie pamiętam). Jakie żarówki uzyć?

Pozatym myślę nad CO2. Mam butlę CO2 i reduktor. Co jeszcze potrzeba, aby można było tego użyć?

Ryby to oczywiście palety ok 10 szt.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2007, 18:06:07 »

Cytat: Tiberian82
Mam pytanie odnośnie filtra zewnętrznego w akwarium 450l (150x50x60)...

Jeśli już to z podanych przez ciebie to JBL Cristalprofii 500, rozważ również któryś z Unimaxów 500 lub 700. Ja mam 500 Przemek ( administartor serwisu) 700 jak narazie (a mija już prawie 1,5 roku) jestem zadowolony, myślę że będzie nieznacznie głośniejszy niż JBL, ale ma za to kilka dodatkowych zalet. Poniżej link do testu Unimax 700

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/smartsection/item.php?itemid=9

Cytat: Tiberian82
Chcę zamontować 4 lub 5 świetlówek długości 120 cm po 38W...

Będą to 36 W świetlówki T8 (mogą być również 40W ale wybór bedzie dużo mniejszy), co do rodzaju świetlówek to przeczytaj poniższe wątki:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,4757.0.html
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8424.0.html

Cytat: Tyberian
Pozatym myślę nad CO2. Mam butlę CO2 i reduktor. Co jeszcze potrzeba, aby można było tego użyć?

1. Jeśli reduktor posiada zawór iglicowy (pot. precyzyjny) to ok, jeśli nie będziesz musiał dokupić, dzięki niemu łatwo i dokładnie ustalisz ilość podawanego CO2.
2. Zawór elektromagnetyczny, jeśli z instalacji gazowej to będziesz potrzebował jeszcze zasilacz 12 V, pneumatyczne bądź akarystyczne są zazwyczaj na 220V.
3. Dyfuzor
4  Zaworek przeciwzwrotny (polecam Tetra CV4)
5. Zegar mechaniczny bądź elektroniczny (z podtrzymaniem pamięci) lub kontroler CO2 np Lajon 112.
6. Wężyk ciśnieniowy do połączenia reduktora z zaworem elektromagnetycznym.
7. Licznik bąbelków, można zrobić samemu, np wykorzystując zestaw do kroplówki (dostępny w aptece, cena do 2 zł), nie zawsze jest potrzebny, niektóre dyfuzory są tak skonstruowane że bez problemu można liczyć bąbelki CO2, np JBL CO2 Vario.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: