Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Plochliwe Brzanki rozowe  (Przeczytany 2206 razy)
lucas71
Nowy
*

« : Kwiecień 15, 2007, 20:52:06 »

Witajcie.
Byl podobny post do mojego, ale niestety nie bylo do konca to samo...
Otoz do dzisiejszego popoludnia z moimi Brzankami (6szt. + 2 Kiryski + 4 Amano; akwarium 72l) wszystko bylo normalnie, nawet smialem sie patrzac, jak po zblizeniu mojej glowy do szyby zbiornika Brzanki zasuwaly za widokiem mojej glowy... Jednak dzis po poludniu WSZYSTKIE staly sie ogromnie plochliwe, jak tylko zblizam sie do akwarium zaczynaja wykonywac tak gwaltowne ruchy, ze czasem az uderzaja o kamienie na dnie, to moze skonczyc sie przeciez tragicznie dla nich...
Wczoraj podmienialem wode i przed podmiana zmierzylem paramerty wody, ktore praktycznie sie nie zmienily od poczatkow zalania:
TwO=11
TwW=10
ph=7,8
temp=26st.

Nie wiem czego to moze byc wina, w tej chwili wlasnie spogladam z dala na akwarium i nie widze tych dziwnych zachowan, plywaja co prawda szybko, ale Brzanki przeciez sa ruchliwymi rybkami, czyli wnioskuje, ze sie mnie boja, ale zupelnie nie wiem czemu i to tak nagle...
Czy przyczyna moze lezec w tym, ze w okolicach poczatku tego dziwnego zachowania odslonilem rolety i do pokoju wpadlo duzo wiecej swiatla a ja w tym czasie stalem obok zbiornika??

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
=============================================================
Pozdrawiam.
Jacek
GG: 3673121
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2007, 06:53:58 »

Masz bardzo wysokie pH ... Ja bym się w tym upatrywał przyczyny.
Dostarczenie dużej ilości światła na raz, też mogło to spowodować - rybki się po prostu wystraszyły
Spróbuj obnizyć to pH - nawet jeśli to nie przyczyna.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2007, 08:16:22 »

Wczoraj podmienialem wode i przed podmiana zmierzylem paramerty wody, ...

A jakie są parametry wody po podmiance?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2007, 16:48:40 »

Parametry wody praktycznie bez zmian:
TwO=10
TwW=10
ph=7,8 (mam wielkie problemy z dokladnym odczytem z testow Zooleka, nie potrafie dokladnie zinterpretowac wynikow...)

Jesli chodzi o pokarm to podplywaja bardzo chetnie, jedza jak zwykle lapczywie... Jak tylko podejde jednak do akwarium robia ogromnej predkosci zwroty, gromadza sie w stado przy dnie za roslinami... U Kiryskow nie zaobserwowalem jakichkolwiek zmian w zachowaniu...

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
Pozdrawiam.
Jacek
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2007, 20:42:14 »

Może im to minie. Czasem tak się dzieje jeśli akwarium stoi na przeciwko okna. Możesz spróbować przyciemnić światło w pokoju (rolety) na kilka dni a potem delikatnie i po trochu je przyzwyczajać do siebie i coraz bardziej odsłaniać rolety.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2007, 21:42:59 »

prawdopodobnie przestraszyły się tego światła. ph 7,8 nie przeszkadza brzankom różowym. nawet trą się w takim ph.

lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2007, 13:03:26 »

Ok lukas - ale czy znasz jakis sposob zeby je uspokoic...? Zal mi ich jak diabli poza tym nie chce zeby sobie zrobily jakas krzywde...

Pozdrawiam.
Jacek
lucas71
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2007, 20:52:20 »

...przed chwila zauwazylem, ze moje Brzanki boja sie nawet cichego stukniecia drzwiczek od szfki, w ktorej trzymam pokarm... To jest naprawde niepokojace, ze tak "z niczego" zaczely sie wszystkiego bac...
Nadal prosze Was o pomoc w ich uspokojeniu i zaradzeniu tej niekomfortowej dla Brzanek i mnie sytuacji...

Pozdrawiam.
Jacek
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2007, 21:40:07 »

więcej roślin w kępkach sprawi że rybki będą się czuły pewniej i będą spokojniejsze (bo w razie czego mogą czmychnąć w gąszcz) - jednak pamiętaj że brzanka różowa to rybka rzeczna i musi mieć sporo wolnej przestrzeni do "wypływania się". Ciemne elementy dekoracyjne również wpływają uspokajająco (np. korzenie).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: