Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyszczenie "sprzetu" z glonów  (Przeczytany 1697 razy)
brightblade
Nowy
*

« : Marzec 24, 2007, 19:05:48 »

Witam, tak jak w temacie mam pytanie odnośnie czyszczenia np kotników, rurek od kaskad i filtrow,  plastykowych karmników, wiadomo i normalne jest ze osiadają sie na nich glony tak samo jak to, ze trzeba je myć co jakiś czas i tu mam pytanie do was, co zrobić kiedy do zagolonionego miejsca nie da sie dojść szczotką ani tym bardziej gąbką? wiadomo ze plastyku sie nie wygotuje bo popęka, skurczy sie itp, czy macie jakieś patenty na takie miejsca? pozdrawiam !

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2007, 19:17:27 »

ja jak nie moglem dostac sie do kamyczka ktory zaklinowal sie w rorce to do patyczka od szaszlykow przykleilem patyczek do uszu Tongue i odepchalem rurke Grin

Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2007, 20:09:34 »

do czyszczenia szyb polecam Blanki firmy JBL - takie druciki nierysujące powierzchni, można nimi czyścić nawet antyki - lustra itp. do rurek są w sprzedaży takie wyciory na giętki drucie - podobne jak do odtykania rur kanalizacyjnych tylko że małe. dojdzie się w każdy zakamarek, są długości do metra czy półtora nawet.
aby uniknąć glonów w ogóle polecam do podmian wodę RO/destylowaną z minerałami np Dennerle osmose+. glony giną w oczach z szyb i roślin.
delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2007, 08:36:18 »

Witam.
Do wymienionego wyżej sprzętu mogę dodać szczoteczkę do zębów. Pomaga czyścić w różnych zakamarkach, szczelinach itp.
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2007, 18:20:38 »

A ja moge od siebie dodac ze pomocna jest taka mala szczoteczka ktora jest przeznaczona do mycia butelek od mleka dla niemowlakow. W razie czego przedluzasz sobie raczke jakims drucikiem i do roboty Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: