M@teusz
Zainteresowany

nieobliczalne piękno
|
 |
« : Czerwiec 19, 2007, 19:49:08 » |
|
Ostatnio jak byłem w pobliskim lesie na spacerze to odkryłem miejsce skąd ludzie wydobywają piach. Taki normalny, żółty. Akurat miałem pojemnik to nazbierałem tak z 2 l. W domu przesiałem kilkakrotnie przez drobne sito i został już teraz naprawdę czysty piach bez widocznych szczątków organicznych takich jak: pokruszone igły sosnowych, liście, drobne gałązki. Wsypałem 4 cm warstwę tego piachu do akwarium 10 l.(dla karlika), nalałem wody i filtruje sie już drugi dzień. Pierwszego dnia filtrowania woda była na tyle mętna że widoczność ograniczała się do 2-3 cm. Dzisiaj już widzę co jest za akwarium(jak patrzę w poprzek) tylko przez lekką mgłę. A teraz pytanie brzmi: - Czy jeżeli będę filtrował jeszcze kilka dni aż woda będzie klarowna to będę mógł zasadzić tam rośliny i wpuścić zwierzęta(karlik i krewetki[może])? z pozdrowieniami - mateusz 
|
|
|
|
|
|
"...Ach, kiedy znowu ruszą dla mnie dni? Noce i dni! I pory roku krążyć zaczną znów Jak obieg krwi: Lato, jesień, zima wiosna - Do Boliwii droga prosta! Wiosna, lato, jesień, zima - Nic mi się nie przypomina!..."
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2007, 19:55:41 » |
|
A wypłukałeś wcześniej ten żwir, wygotowałeś na przykład 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
M@teusz
Zainteresowany

nieobliczalne piękno
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2007, 19:59:34 » |
|
Eh. wiedziałem, że coś ekhm popsułem  No właśnie nie wypłukałem, a uświadomiłem sobie o tym po fakcie włożenia filtra.  Powinienem teraz go wyjąć i wygotować?
|
|
|
|
|
|
"...Ach, kiedy znowu ruszą dla mnie dni? Noce i dni! I pory roku krążyć zaczną znów Jak obieg krwi: Lato, jesień, zima wiosna - Do Boliwii droga prosta! Wiosna, lato, jesień, zima - Nic mi się nie przypomina!..."
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2007, 20:01:51 » |
|
Dobrze by było. Wiem, że to robota, ale jednak coś da 
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2007, 20:04:18 » |
|
Tak. I wyczysc filtr z tego "pyłu" piaskowego. Wypłucz dobrze, zalej wrzątkiem i płucz, tak długo aż zmętnienie będzie nie widoczne, albo bardzo szybko będzie opadać. Po tym nadaje się do akwa ;-) O ile nie jest z miejsca, gdzie do gleby mogły przedostać się szkodliwe substancje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DORCIA
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 19, 2007, 20:05:46 » |
|
Eh. wiedziałem, że coś ekhm popsułem  No właśnie nie wypłukałem, a uświadomiłem sobie o tym po fakcie włożenia filtra.  Powinienem teraz go wyjąć i wygotować? Myślę że dobrze by było wygotować to nie bedziesz miał nieproszonych gości w akwa a nawet wymienić całą wodę(ja bym tak zrobiła)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
M@teusz
Zainteresowany

nieobliczalne piękno
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2007, 20:12:46 » |
|
Taa, wygotuję go, a wodę użyję do podlewania kwiatów. A mam ich trochę w pokoju. Znajomi nazywają mój pokój "pokojem fauny i flory"  Wiem że w podmiejskich lasach trudno o nie zaśmiecony las, ale ta okolica jest dość czysta bo to teren rezerwatu. Z pozdrowieniami , mat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwa209
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 20, 2007, 07:27:12 » |
|
Heh, no to jeszcze lepiej. Ty sie lepiej nie przyznawaj ze to rezerwat 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
M@teusz
Zainteresowany

nieobliczalne piękno
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2007, 08:56:55 » |
|
Tylko to taki teoretyczny rezerwat. Jakieś 20 lat temu był to teren bagienny i ogromne ilości ptaków wodnych zasiedlały ten teren. Założono więc rezerwat ptaków wodnych. Teraz gdy tereny wyschły- miejsca bagien zastąpiły tylko wiosenne kałuże po roztopach i ani śladu po ptakach wodnych... Ale nazwa rezerwat jest i trzeba tego przestrzegać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adriano210
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 24, 2007, 22:42:01 » |
|
czesc jezeli chcesz miec piasek w akwarium dam ci ,,dobrą rade'' zrob se spacer do wodaciagów w twoim miescie, oni do filtracji wody uzywaja swietnego piasku kwarcowego o granulacji 0d 1mm do 2mm ten piach nie skleja sie i nie brudzi wody, zwykly piach skleja sie ,,ma duza gesteśc usypową'' i jezeli wlozysz go do akwarium beda powstawac w nim miejsca beztlenowe bedzie czernial i nie milo pachnial spowoduje gnicie koze ni roslin, wiec lepiej udaj sie na wodociagi i popros napewno za flaszke dostaniesz tyle ze nie uniesiesz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
M@teusz
Zainteresowany

nieobliczalne piękno
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 25, 2007, 18:34:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|