Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: brazowy glon?? osad...???  (Przeczytany 3528 razy)
MANIEK
Stały użytkownik

« : Maj 03, 2007, 10:44:08 »

Witam wszystkich:)
akwarium mam juz ponad 5 lat, ale z problemem który mnie dopadł około 6 miesiecy temu nie moge sie uporac.
Wszystko sie zaczeło po restarcie...
Od tamtej chwili  by utrzymac aqa w czystosci musiał bym robic grunowny restart co tydzien bo własnie tyle czasu  trwa powstawanie osady na wszystkim... taki brunatny na szybach lisciach tle wewnętrznym... wszedzie.
wszystkie rosliny padły. jezeli chodzi o chemie to tylko sól, chociaz ostatnio zastosowałem preparat algumin.
Podmiany wody robie co około 2 tygodnie 30%
Oswietlenie 2 x30 philips w na 100l swiece 12 g na dobe, od 2  dni swiece 3 g bo pomyslałem ze za duzo swiatła... sam juz nie wiem.
moze ktos mi pomoze.
pozdrawiam:)

240- paletkarium:)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2007, 18:48:10 »

Wydaje mi się że masz okrzemki. Za mało światła ? Złe światło ? Zużyte świetlówki ?
3 godz dziennie to za mało ...

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2007, 09:49:12 »

Światło powinno się świecić 12 godzin  Wink Wink Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2007, 10:04:39 »

oto co pisze poradnik sery na temat okrzemek:
problem:Brązowe naloty pokrywające rośliny, dekoracje i szybę akwarium
Możliwa przyczyna:Wysoki poziom krzemu w wodzie kranowej, niewystarczająca ilość światła
Natychmiastowa pomoc:Dodaj sera Algovec do wody, wytrzyj powierzchnie Sera watą do filtra, Ryby które zjadają glony,Ancistrus dolichopterus, Otocinclus affinis i Crossocheilus siemensis(cokolwiek miałoby to znaczyćSmiley)
Zapobieganie i długotrwała pomoc:Do podmiany użyj wody R/O (wodu osmotycznej), podnieś twardość używając Sera mineral salt, dodaj Sera aquatan przed napełnieniem akwarium
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2007, 14:33:15 »

Jezeli chodzi o światło to do tej pory swiecilo sie  conajniej 12 godzin. jazeniówki sa nowe około2 miesaice. podniesienie twardosci.... hm... paletki tego o raczej nie lubia. stosowałem preparat na okrzemki i nic
(algumin z tetry), wiec pomyslałem ze to nie sa okrzemki, podmiany robie co 2 tygodnie 30%, co do tych okrzemkó to dodam ze one znikna ja kedzie duzo swiatła a ja zaówazyłem ze najwiecej nalotu jest tam gdzie najwiecej swiatła wiec ograniczyłem jego ilosc.
wiec juz nie wiem co dalej.... moze ten preparaz z sery...
pozdrawiam:)

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2007, 15:17:13 »

a może tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=14943
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2007, 20:48:27 »

Faktycznie chyba sa to okrzemnki tylko zastanawia mnie fakt ze spowodowane to jest złym swiatłem... 2x 30 wat jazeniówki philps aqarel. wydaje mi sie ze im wiecej swiece tym wiecej tego dziadostwa jest.
napisaliscie ze za duza zawartosc krzemu... moze to przez takie podłoze krzemowe

http://allegro.pl/item190736504_naturalne_podloze_krzemowe_krzem.html

i chyba tu jest odpowiedz.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 04, 2007, 22:36:14 »

Ale chyba ani czysty krzem ani krzemionka (dwutlenek krzemu - piasek, żwir) nie rozpuszczają się w wodzie

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: