Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niebieski rak pręgowany  (Przeczytany 3254 razy)
sir Michael
Bywalec

« : Marzec 23, 2005, 20:01:14 »

Sądząc po wzorach i ogólnym zarysie, dochodze do wniosku że to rak pręgowany. Wiem, że zdarzają się takie wyjątki że się rodzą raki niebieskie, czerwone lub białe, jednak moje raki pręgowane rodziły już nie raz - i zawsze były to raki zielono-szare. Jeśli na forum jest ktoś kto posiada takiego raka jak na zdjęciu (gatunek) to prosiłbym o skontaktowanie się ze mną :wink:
KOZIOLINI
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2005, 20:21:29 »

musze ci przyznac ze masz zaczepistego raka mój wyglądał podobnie tylko ze mnie nie było przez dłuzszy czas i akwa tak zarosło glonami ze nic przez szybki nie było widać :oops: i teraz mam zielonego Cheesy a mam takie pytanko czy jesteś pewien ze twój rak to rak pregowany?Huh bo ja wykluczyłem ten gatunek z tych oto powodów:

-ponoc pręgowane dorastają do  14cm :roll: mój dorosły ma ok 6cm (oczywiscie bez wąsów)

-gdzies czytałem ze są łagodne i mogą być trzymane z rybami (no więc kupiłem dwa neony na próbę po dwóch godzinach zostały tylko tylko szczęśliwe i najedzone raki    :good!:
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2005, 13:13:13 »

Ale zauważ, że każde stworzenie jak się je trzyma w akwarium to jest mniejsze, tak więc rak pręgowany może mieć w akwarium 8 cm.

Ja nigdy nie uwierzę komuś, kto powie że raki rybom nie szkodzą  :wink:

No a jeszcze jeden dowód  :wink: : kiedyś na wędkę złowiłem w rzece 14cm raka, identycznego jak te co mam w akwarium. W europejskich wodach, póki co, raki kubańskie nie żyją w naszych wodach, natomiast od końca XIX w. wszędzie się roi od pręgowanych :wink:
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2005, 19:55:00 »

He, he, teraz to ja już niczego nie jestem pewien, chyba jednak ten mój rak to kubański (rozmnożył się, będąc w akwa sam dość długo) a co do tego na focie to albo niebieska odmiana kubańskiego, albo florydzki (procambarus fallax) :lol:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: