Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wkłady do filtracji biologicznej, jakie?  (Przeczytany 1763 razy)
kivak
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 15, 2007, 20:00:56 »

Właśnie stałem się posiadaczem filtra Aquael Turbo 350 i chodzi o wkłady do niego. Przeglądając forum widziałem podobne tematy lecz zdecydowałem się założyć nowy aby rozwiać wątpliwości raz na zawsze.

Otóż w instrukcji jest napisane że pojemnik wypełniony jest mieszanką zeolitu (ZeoCarbon) oraz węgla. Myślę że ten węgiel to węgiel aktywowany zatem go oddzieliłem od reszty materiału filtracyjnego, co z resztą, czyli tym zeolitem, wydaje mi się że na forum były rady że to też nie jest dobry materiał filtracyjny?

Poszedłem do sklepu zoologicznego, po jakiś materiał filtracyjny, niestety Pani sprzedawczyni nie miała pojęcia i wywaliła na ladę kilka różnych pudełek i powiedziała że mogę sobie wybrać?

Zatem co polecacie, co kupić?

P.S.
Na forum jest również aby zastosować keramzyt, poszedłem do sklepu ogrodniczego i mają tylko Keramik (tak jest napisane na opakowaniu, małe brązowe kuleczki), czy to jest to samo? Jeśli tak to może po prostu zastosować połowę wkładu zeonitu i połowę keramiku (keramzytu)?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 13:22:06 wysłane przez kivak » Zapisane

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2007, 17:18:39 »

Tu masz całą gamę mediów filtracyjnych tego producenta: https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&categoryId=10519&langId=1000&parent_category_rn=10501&top_category=10501 Moim zdaniem jedynym slusznym rozwiązaniem oprócz tego zeolitu z węglem była by bio ceramika. Chociaz nie wiem co nie tak z tym zeolitem by go zastępować?! Roll Eyes Oczywiście możesz zastosować wkłady innej firmy Wink
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 17:20:43 wysłane przez splendens » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2007, 19:55:56 »

najpopularniejsze wklady bio to takie rurki ceramiczne. I rzeczywiscie kazda firma oferuje jeden do kilku rodzajow. Nie ma zadnych testow praktycznych, takze trudno naprawde powiedziec, co jest najlepsze. Niby "im wiecej porow na cm2 czy cm3 tym lepiej, ale z drugiej strony zbyt drobne pory moga sie szybko zapchac obumarlymi bakteriami (tak slyszalem)  Jest np. b. drogi wklad sery "Siporax", ktory jest robiony chyba ze spiekanego szkla - jest to cos dosyc nowoczesnego/rewolucyjnego ale strasznie drogie (ok 70,-PLN za paczke. Do Twojego filtra i tak wejdzie max. 1/3 takiej paczki albo i mniej a wymienia sie to co ok. rok, takze wydatek troche nieteges.

Ja bym polecil Aquaszut'a wklady bio - nie pamietam dokladnej nazwy, ale w sklepie napewno rozpoznasz (cos z "BIO" i z "Cera"). Wyrozniaja sie tym, ze oferowane sa w roznych wielkosciach (L, M i S) co oznacza, ze jesli kupisz te male ("S") to wejdzie ich poprostu wiecej do twojego filtra. Paczka ok. 35,-PLN

Keramzyt podobnie jak Zeolith jest jednym z najtanszych mediow bio. Ja uzywam go jako medium do filtra dennego - pod zwir.

papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: