Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Plesniawka (chyba) - jak to zlikwidowac?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Plesniawka (chyba) - jak to zlikwidowac?  (Przeczytany 2235 razy)
klaudusia
Nowy
*

« : Marzec 07, 2007, 16:01:31 »

Hejka! mam aqwa 18 litrow. mam w nim glonojada, 2 mieczyki, 2 zalobniczki, 2 molinezje, 4 dorosle glupiki i 6 3-miesiecznych. na tych trzech mlodych glupikach zauwazylam biale plamki. Czy to plesniawka?HuhHuh Prosze, pomóżcie. nie wiem co robic!!!
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2007, 16:16:28 »

Białe plami to też może być ospa. Musisz się przyjrzeć ja to rozpoznaje po tym, ze krostki ospy są hm... bardzo białe jakby namalowane, a plami pleśniawki jakbyś obkleiła ryby watą. Ja pleśniawke zawlczam poprostu wymianą woda ...  Cheesy

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2007, 16:34:27 »

No kochana zaszokowałaś mnie i to mocno!  Shocked To nie jest już akwarium tylko zupcia rybna i to bardzo gęsta zupcia. Albo im kup większe akwa albo oddaj komuś te ryby bo ich krzywdzisz. Akwariom jest o wiele za małe.  Na tych malcach to pewnie jest ospa jak było wyżej mówione. Podaj Ichtiosan.  I pomyśl o swoich rybkach bo 18l to nie dom dla nich
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2007, 16:34:38 »

Poszukaj - jest tu taki fajny knefel Szukaj, zarówno o pleśniawce jak i o ospie było wiele razy na forum i postaraj się o jakieś akwarium normalnych rozmiarów - akurat dla Twojej obsady - jakieś 100 l.

EDIT: Poza tym nikt tu nie będzie wróżył z fusów... powinnaś podać jak często i ile podmieniasz wody, jaką masz filtrację, ph, twardości wody....
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2007, 16:37:44 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2007, 16:59:15 »

Emi to jej pierwszy wątek więc można wybaczyć  Grin ale obie Panie mają rację co do aqwa. Powinnaś zmienić na większe Cheesy

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2007, 17:07:49 »

Ja używam na ospe caostapur, ale przy młodych stosuje pół dawki podanej na opakowaniu Smiley

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: