Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań, proszę o pomoc  (Przeczytany 1444 razy)
aras85oo
Nowy
*

« : Luty 02, 2007, 16:52:13 »

witam już wcześniej poruszyłem podobny wątek jednak nasąpiły u mnie w akwa wielkie zmiany oddałem prawie wszystkie rybki po waszych komentarzach że akwa było źle zarybione... i zaczynam od nowa.
moje akwa 112l filtr 80 35 40 cm
filtr wewnętrzny Hailea hl- bt700]
pompka napowietrzająca Atman at-a1500
Grzałka Hailea cb- 8300
Świetlówki 2 x Philips 865 tld 18 W+ odbłyśniki
Termomatr Tetra
System CO2 Hagen nutrafin
Podłoże 60 % piasek kwarcowy 40% żwirek ceramiczny
Ozdoby : duży piaskowiec oraz korzeń, muszle mam zamiar jeszcze dodać kamienie !!
Rośliny ok 40 sadzonek : cabomba, mech jawajski, nurzaniec itp.

W akwa zostały mi neonki innesa 6x oraz pielęgniczki ramireza 2x i  platka 1x i prętnik karłowaty

Mam kilka pytań co należy stosować i jak dawkować nawozy dla roślin oraz jakie nawozy ??
Oraz prosiłbym o jakąś fajną obsadę do ryb które już posiadam !! chciałbym aby rybki były małe do 5 maximum 7 cm i jak najbardziej barwne !! chodzi mi o różnorodność barw prosiłbym o podanie optymalnej temperatury dla paletki ryb i ph oraz twardości wody !! moje akwa jest akwarium towarzyskim więc drapieżników nie chce !!
next pytanie to jaki sprzęt jeszcze warto dokupić dla dobra ryb i roślin oprócz czyścika magnetycznego który mam na oku !! czy poza ph i twardością wody  warto i trzeba badać inne odczyny !!
Czy z ramirezkami mogę trzymać jeszcze jeden gatunek pielęgniczek ?? co robić żeby w wodzie nie było dużo amoniaku azotynu i azotanu w wodzie i jakie preparaty stosować na początek!!

Wiem że pytań jest wiele ale tym którzy pomogą wielkie dzięxxxxxxxx

« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2007, 23:05:56 wysłane przez Sebastian » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2007, 18:39:59 »

muszle alkalizują wodę co jest niekorzystnym zjawiskiem przy pielęgniczkach (masz Ramirezki), także usuwamy je. Karambola to taki owoc, także domyślam się ze roślina którą masz na myśli to Cabomba Wink
Z parametrów powinieneś mierzyć jeszcze NO3. Znajomość poziomu azotanów jest dość przydatna przy opiece nad akwarium.
Nie podałeś mocy świetlówek więc nie bardzo jestem w stanie polecić jakiś nawóz.
Z rybek polecam stadko rasborek espei. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak rasborki klinowe, ale różnią się detalami, są tez dużo bardziej jaskrawo ubarwione. Pomarańczowy kolor jest wręcz świecący.

kwiatuszek14
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2007, 15:34:25 »

to ja również poproszę o radę.... na 100% wiem, że mam za dużo rybek. w 200 litrowym akawrium między innymi mam opaczki, kiryski, kiryśniki, platydorusa (nie wiem jak go się pisze), stadko żałobniczek, rasbory, przeźroczki, do niedawna były gurami... ale coś mi je atakowało, miały rany i padły.... teraz zakładam drugie akwarium, w którym chcę chodować prętniki i skalary. Chwilowo wpuściłam je do 200 i po dwóch dniach z płetw skalarów zostały strzępy. Która ryba mi je tak doprawiła??? Stawiam na platydorusa. Żeruje w nocy. Już sama nie wiem.

""w życiu piękne są tylko chwile..."
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2007, 16:19:01 »

Według mnie to też platydoras sądzę, że wziął i przyssał sie do skalara uszkadzając go już nie raz słyszałem o takich przypadkach  Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: