Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dobor filtrow w akwa 240l  (Przeczytany 2326 razy)
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« : Grudzień 24, 2006, 18:24:55 »

cze mam pytanko w niedlugiej przyszlosci mam zamiar zamienic obecna 80tke na 240 litrowy zbiornik.

do niego juz mam wiadro ex 700 i mam zamiar dokupic bio-filtr aqua-szut seniro 1000 czy te 2 wystarcza??? na 240l

a i gosciu ma w ofercie grzalki tagze z aqua-szut no i mam zamiar zamowic 300watowa czy to wystarczy,

i czy fiirma (aqua-szut0 jest ok czy maja slabe produkty?Huh?
 DZIEKI za RADY

240L ROSLINNE
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2006, 00:42:59 »

Moim zdaniem Aquaszut jest totalny zlom. Nie ma gorszej firmy na rynku - Ale to moje zdanie, Moze jako dodatkowy filtr jest OK ale napewno glosny jak alarm.
W zasadzie juz sam ex700 by Ci teoretycznie styknal ale filtracji nigdy za malo. Dodatkowy bio nie jest zlym pomyslem.

Grzalka moze byc slabsza. 200W tez by starczylo - ale musi byc dobra. Aquaszut i Elite to zlom. Dobre sa nowe Tetry. Jäger (Eheim) sa najlepsze chyba. Fluval tez ma jakies nowe "electroniczne" podobno sa najnowoczesniejsze ale 2x drozsze niz np. Elite.

Zobacz czy ta grzalka Aquaszut to ma termostat czy nie? Bo wiem ze sa m.in. bez termostatu.

Dzisiaj szukalem nowej grzalki, bo sam mam Elite i grzeje jak chce. Koles mowil ze w sklepie uzywaja Auaszut i max. po roku do wymiany. Elite tez syf i juz nie zamawia. Polecal mi nowe Tetry. Fluvala nie znal choc mial w sortymencie.

pozdro

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
przemek75
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2006, 12:10:19 »

1. Powinna wystartczyć ci grzłka 200W (no chyba że akwarium będzie stalo w nie ogrzewanym pokoju)
2. Nic aquaszuta nie mam więc nie wiem jak się sprawuje ale w zooologach sprzedawcy odradzają
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2006, 17:17:44 »

Ja mam 2x100w filtr TetraTek EX 700 i lampę UV  tetry  ,ale zerknij na forum sprzęt technika  Afro

Jachu
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2006, 17:40:13 »

Mam 3 filtry Aqua Szut Sebior bio (obecnie dwa w użyciu), niestety nie są to obecnie produkowane, tylko starsza wersja, są nie do zdarcia, bynajmniej głowice (z obudową trzeba ostrożnie), jeden z nich ma 7 lat, pozostałe 3 i 2 lata, jeśli znalazłbyś ten model to polecam.
Nowe jakoś do mnie nie przemawiają, głównie ze względu na małą powierzchnię filtracyjną, chociaż opinia dot. serii Junior (N) i modelu z serii Senior (N) 750, nie jesten tylko pewny jak to jest w przypadku serii senior bio.
O grzałkach z termostatem tej firmy nic nie mogę powiedzieć, przez cały czas używałem grzałek Tetry, od niedawna mam AquaSzut`y, ale zwykłe (podłączone do termolegulatora). Poszukaj na forum, jest trochę opini o grzałkach, polecić można napewno takie firmy jak  Jager i Tetra, ale cena trochę zniechęca.
Co do ilosci grzałek to lepiej dać dwie mniejsze niż jedną większą, zalty są takie że umioszczone w dwóch rogach akwarium bardziej równomiernie nagrzewają wodę, a w przypadku awarii nie podniosą temp. o zbyt dużo, po za tym jak jedna nawali to będzie grzała druga.
300W to trochę dużo, ja mam 2 x 100W w 385 l akwarium, bez problemu nagrzewają wodę do 32`C przy temp. 22 - 23`C w pomieszczeniu.

385 l - dyskowce
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2006, 19:15:25 »

wymienilem dzis moja 100W Elite na 200W Fluval Tronic. Napisze potem jak dziala bo jest dopiero godzine w akwa. Przed chwila zrobilem podmiane wody i spadlo mi na 24°C a ta nowa grzalka meczy sie juz od godziny aby osiagnac 25°C. Bylo napisane w instrukcji ze potrzebuje tak 12-24 godzin aby osiagnac pelna temperature a potem trzyma rowno. No... czekam. Zauwazylem tylko, ze ma o wiele krotsze interwale nagrzewania niz Elite. Niby poto aby nie poparzyc rybek....

Wedlug instrukcji jest to grzalka nastepnej generacji Grin i o wiele wydajniejsza niz konkurencja. Sensor ma byc tak dokladny jak zewnetrzny. Zobaczymy... podziele sie doswiadczeniem

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2007, 09:37:12 »

Zeby nie zakladac nowego watku odkopie stary. Moje pytanie: na co mam zwracac wieksza uwage przy kupnie filtra kubelkowego wydajnosc czy objetosc wkladów? Akwarium ok. 288l i nie wiem czy wziac np. Aquael Unimax 250 (8l) czy lepiej Tetre 700(6,6l ale wieksza wydajnosc)? Czy lepiej zainwestowac i kupic Tetra tec 1200? (bo liczy sie kazdy grosik Cheesy)

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2007, 23:23:04 »

W zasadzie na obydwa faktory ale objetosc jest moze bardziej wazna. Moja propozycja do twojego aqwa byla by Fluval 405!
Im wieksza objetosc wkladow tym lepsza rownowaga w akwa itp - im wiekszy przeplyw tym szybciej wyciaga syfy, np. jak pogrzebiesz w akwa i syf sie zacznie unoscic. Ale glony lubia jak jest duzy przeplyw. Ostatnio studjuje niemieckie strony o akwarystyce i wynalazlem ze najlepsze na glony jest, jak przeplyw filtra jest ok. objetosc akwa/godzine czyli do Twojego ok. 300L/H , (im wiekszy przeplyw, tym wiecej glonow) ale ja bym czegos takiego nie ryzykowal.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: