Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań.  (Przeczytany 2353 razy)
Kaczek
Zainteresowany
**

« : Luty 10, 2007, 13:31:24 »

Good !
No witam,
zastanawia mnie kilka kwestii.

1. Jak bym chciał zmieniać podłoże albo dosypać żwiru to co z rybami zrobić?
2. Jak wygląda kwarantanna nowych ryb?
3. Woda do podmiany, dolewki-winna być odstana 24 h z brzęczykiem [natlenowana] i grzałką [temp większa niż w akwa ?]
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2007, 13:46:42 »

1. Są różne wyjścia: przy dosypywaniu - nic nie robisz z rybami,  nie sypiesz na hurrrraaaaaa tylko delikatnie ręką dodajesz żwirku. Przy zmianie żwiru - też nic nie robisz tylko robisz to etapowo; wybierasz delikatnie 1/3 żwiru zaczynając z jednej strony, wymieniasz, potem drugą część a potem trzecią. Możesz też odłowić rybki do osobnego małego baniaka bądź wiaderka.
2. W małym akwarium z małym filtrem z napowietrzaniem, bez ozdób, woda z akwarium docelowego podmieniana co 2 dni,  trzymasz ryby kilka dni.
3. Nie musi być napowietrzania ani grzałki jednak powinna mieć temperaturę jak najbardziej zbliżoną do wody w akwarium docelowym.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2007, 14:13:53 »

dzięki za pomoc ;] ale wole grzałke dodać żeby temperatura była równa albo stopień większa niż w akwa bo w akwa woda mi bez grzałki sie utrzymuje 24-26 zależnie od pory roku. a czy odstana woda moze byc odstana przez wiecej niz 24 h czy skiśnie ?Tongue
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2007, 14:30:04 wysłane przez Kaczek » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2007, 14:55:29 »

Ze 2 dni może postać... znam takich co i tydzień odstawiają ale jest to zupełnie zbędne.

Pozdrawiam,
Emi

napierka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2007, 15:05:18 »

znam takich co i tydzień odstawiają ale jest to zupełnie zbędne.

i taka tygodniowa też jest OK?

2 noeny innesa, 3 neony zielone (zwinnik costello), 4 neony czerwone, 5 kirysków, 2 zbrojniki niebieskie
Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2007, 15:05:46 »

nie, nie ;p chodzi o to, że dopiero ospe wyleczyłem, jeszcze z jeden dzień musze poczekać aż się całkiem choroba usunie, wtedy wymienie wode i wymyje filter.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2007, 15:08:25 »

Napierka, skoro wymieniają na tygodniową i ryby żyją to też jest ok. Tylko po co?  Roll Eyes

Kaczek, dwa dni wytrzyma....

Pozdrawiam,
Emi

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 10, 2007, 16:21:38 »

Ja z grzaniem wody do podmiany radzę sobie tak: Napełniam wannę gorącą wodą, wstawiam bańki w których jest woda do podmiany, do baniek wkładam termometr i czekam. Jak temp. urośnie do takiej jaka mnie interesuje wyjmuję bańkę z wodą wstrząsam żeby woda miała taką samą temp. w całej objętości, mierzę temp. jeszcze raz jak się zgadza to leję do akwarium. Jak się nie zgadza to wstawiam z powrotem do wanny i powtarzam zabieg. Jak jest za ciepła to czekam aż się ochłodzi i po sprawie. Prosty szybki sposób. 
Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2007, 01:02:47 »

niezłe i szybkie, ale może wrzątkiem jeszcze szybciej zagrzeje ?Tongue
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2007, 01:26:13 »

Mój kumpel leje wrzątek ale ja to jakoś tak wolę po swojemu Tongue
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2007, 10:03:58 »

Jak już o wodzie piszecie to czy do wody na podmianę trzeba lać uzdatnaicz, czy wystarczy aż się odstanie??

x))
Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2007, 10:10:17 »

właśnie przed wymianą czytałem o tym i musze powiedzieć że ZERO chemi ;] 24h wystarczy, chociaż według mnie zależy to od wody w kranie, bo np w warszawie jest inna woda niz w gdansku, ale podobno 24h odstania wystarczy
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2007, 10:12:32 »

Jak już o wodzie piszecie to czy do wody na podmianę trzeba lać uzdatnaicz, czy wystarczy aż się odstanie??
wystarczy jak się odstanie 48godzin i żadna chemia nie potrzebna
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: