Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada roślinna aqua 25l  (Przeczytany 1382 razy)
Toporek
Nowy
*

Daniomanka ;)

« : Luty 07, 2007, 20:46:31 »

Mam problem. Dotychczas miałam same sztuczne roslinki. Tak mi poradził gościu ze sklepu przy zakładaniu aqua. Wiem głupi błąd - nigdy nie słuchaj gościa ze sklepu -  ale wtedy jeszce tego nie wiedziałam. Teraz postanowiłam troche upiększyć moje aqua. chciałabym kupić jakieś roślinki. Konkretnie mech jawajski i żabienice Blehera. Tylko kompletnie nie wiem nic o nawozeniu, sadzeniu i utrzymywaniu tych roślin! Proszę pomóżcie! A i wiem ze to nie ten temat ale już nie che zakąłdać nowego wątku - jaki jest najlepszy odmulacz dna i jak go stosowac???

Danio na śniadanio Wink
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2007, 21:58:00 »

Słuchaj poczytaj trochę ,tutaj znajdziesz naprawdę dużo bez zakladania kolejnego tematu o oświetleniu i nawożeniu . Moin zdaniem jak na początek to wybór jest niezły (oczywiście roślinek ) .

Jachu
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2007, 08:15:36 »

A ja bym powiedziała, że ta żabienica absolutnie sie nie nadaje do 25 l bo rośnie bardzo duża. Długość liści do 40 cm a tyle to ma Twoje akwarium długości. Proponowałabym którąś z mniejszych żabienic albo jakąś kryptokorynę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2007, 20:59:32 »

Ale chyba zgodzisz się że to roślinki o stosunkowo małych wymaganiach a co do liści to te długie można poprostu usówać .Skoro jednak nic nie zostało  jeszcze kupione to faktycznie lepiej coś mniejszego  Wink

Jachu
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2007, 10:40:50 »

Po co usuwać skoro można od razu zaopatrzyć się w odmianę, która nie rośnie taka duża?

Połączenie mchu na jakimś ładnym dużym korzeniu z dużą żabienicą w tle będzie ładnie wyglądać ale tylko w przypadku w którym żabienica mieści się w akwarium  hehe.... Pdcinanie liści nic nie daje - wręcz przeciwnie. Wiem z własnego doświadczenia bo mam amazońską w 112 l a i tak zajmowała pół akwarium jak jej podcinałam listki. Jak na złość puszczała coraz dłuższe w tempie 1 na 4-5 dni.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: