Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « dziwnie spuchniete brzuchy POMOCY !!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwnie spuchniete brzuchy POMOCY !!!  (Przeczytany 3537 razy)
maxrybka
Nowy
*

« : Marzec 12, 2004, 05:32:01 »

wczoraj pojawila sie dziwna spuchlina (cos w rodzaju wybaluszenia dolnej czesci brzucha )u niekorych moich ryb , u niektorych tez brakuje paru lusek w tylnej polowie , jedza raczej normalnie oprucz skalara ktory stoi jakby na ogonie(przy dnie ) i szybko oddycha i sa widoczne z jednej strony 3 odpadajace luski .
ryby dostaja urozmaicone jedzenie tz. 2 rodzaje suchego i mrozony zywy.
ph okolo 7
no3  36
akwarium ma 100l
woda podmieniana jest co 2 tyg.  okolo 30%do 40%
filtr mam zewnetrzny firmy EHEIM PROFESSIONAL 2222 (od 3 miesiecy )
akwarium mam juz ponad 1 1/2roku nigdy nic oprucz ospy nie mialem

wczoraj wlalem lekarstwo  TETRA MEDICA GENERAL TONIC
na razie zadnej poprawy nie widac
PROSIL BYM O WSKAZOWKI CO MAM NAJLEPIEJ ZROBIC ZEBY SIE SZYBKO TEGO POZBYC
maxrybka
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2004, 20:29:44 »

wlasnie padla mi mieczykowa
michał
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2004, 20:54:34 »

Musimy się pogodzić z faktem,że ryby,która wskazuje objaw choroby,
praktycznie nieda się uratować. :cry: Powinieneś zająć się ochroną pozostałych mieszkańców akwarium.Najlepiej odłów chre rybcie do innego akwa i tam je leczyć. Smiley
Za najbardziej stosowny antybiotyk zabespieczający resztę ryb przed infekcją uważa się NITROFURANTOINĘ. Cheesy Idź najlepiej do jakiego kolwiek sklepu zoologicznego a tam ci wszystko wytłumaczą :wink:  Cheesy

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2004, 21:05:02 »

Skoro nikt bardziej doświadczony nie odpisuje to podam link, jest on o puchlinie wodnej gdyż na nią "Twoja" choroba mi wygląda Sad.
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=puchlina+wodna&btnG=Szukaj+z+Google&meta=group%3Dpl.rec.akwarium

Ups Michale tak długo czytałem sobie info na tym linku zę wysłalem wiadomosć po Tobie i nie wieidząłem ze mnie uprzedziłeś z odpowiedzią, daltego " nikt bardziej doświadczony" nie odnosi się do Ciebie Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
michał
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2004, 07:56:27 »

Niema sprawy każdemu może się to przytrafić Cheesy

pozdrowionka :wink:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: