Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parka ramirezek  (Przeczytany 4535 razy)
markus383
Nowy
*

« : Lipiec 12, 2007, 21:53:17 »

Mam parkę ramirezek, ale od dwóch tygodni samczyk gania samiczkę i poobgryzał jaj płetwy(do dziś trochę odrosły). Nie wiem co z nimi zrobić?? Przez 5 dni samczyk siedział w 5-cio litrowej butelce(wiem, że to żle, ale nie mogłem nic innego zrobić Embarrassed). Teraz gdy go wpuszczałem do akwa też ją ganiał. Może jak dokupię jeszcze jedną samiczkę to się trochę uspokoi?? Co o tym myślicie?? Proszę o pomoc. Sad
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2007, 22:16:57 »

Może to takie drastyczne zaloty. pamiętaj, że w akwarium z ramirezkami musi być dużo kryjówek i zarośli.
Jakiej wielkości jest twoje akwa ?
Czy jesteś na 100% pewny, że to parka, może to 2 samce ?
markus383
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2007, 08:45:23 »

Mam akwarium  o wymiarach:60x30x45cm(81litrów).
W tym akwa są jeszcze:
-6xkirysek
-7xneon Innesa
-3xmieczyk Hellera
-2xpielęgniczka Ramireza

Parametrów niestety nie znam, ale w przyszłości mam zamiar kupić testy paskowe i zmierzę.

To jest na 100% para. Samczyk jest mniejszy i ma długi trzy pierwsze promienie płetwy grzbietowej.
Samiczka jest większa i ma różowy brzuszek.Ma ona też trochę dłuższe pierwsze promienie płetwy grzbietowej, ale nie aż tak długie jak samczyk.
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2007, 11:18:47 »

Akwarium masz wystarczająco duże na parkę ramirezek. Z Twojego opisu wynika również, że masz parkę. Jeżeli masz zbiornik dobrze obsadzony roślinami i jest w nim dużo kryjówek dla samiczki, to nic złego nie powinno sie jej stać. Ja podejrzewam zaloty. Jednak może to być również spowodowane tym, że ramirezki są świeżo to tarle. Wtedy również przez jakiś czas parka się "kłóci", ale za jakiś czas wszystko wraca do normy.  Wink
markus383
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2007, 11:23:20 »

One jeszcze nigdy nie miały tarła.
Przeczytałem jeden długi post na forum i zdecyduje się na dokupienie jeszcze jednej samiczki. Smiley
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2007, 11:33:09 »

Ramirezy, żyją w parach. Ja na Twoim miejscu zrobił bym tak: kupił bym jeszcze 1 albo nawet 2 samiczki, (może samcowi sie ta Twoja nie spodobała) jak samiec sobie jedną z nich wybierze na partnerkę, to resztę samic bym oddał.
akwamaniaczka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2007, 08:52:47 »

zgadzam się z tą odpowiedzia u góry...Moze ta samiczka mu nie odpowiada Smiley
a wie ktos moze ok. ile kosztują ramirezki???
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2007, 09:40:40 wysłane przez akwamaniaczka » Zapisane

Marzeniem są pielęgnicowate...
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2007, 17:06:44 »

zgadzam się z tą odpowiedzia u góry...Moze ta samiczka mu nie odpowiada Smiley
a wie ktos moze ok. ile kosztują ramirezki???

ramirezy kosztuja około 5zl.

Astronotus ocellatus i drobnica.
akwamaniaczka
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2007, 14:05:38 »

ee...ja myslałam że ok 25 zł  Cheesy buheheeh.....

Marzeniem są pielęgnicowate...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: