Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Welony!~!!!!  (Przeczytany 2699 razy)
spoko colo
Nowy
*

« : Styczeń 23, 2007, 18:12:31 »

Cześć  papa Czy można w jakiś sposób rozmnożyć welony??? Jeżeli tak to w jaki sposób jakie powinny być optymalne warunki czyli:temp. Pojemność kotnika itp. za wszystkie porady wielkie dzięki!!!!! Smiley
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2007, 18:26:13 »

Temp: 20-max22
Przed tarlem trzeba obficie karmic rybki, akwarium (na dnie zamiast zwirku rosliny, mech jawajski, rogatek) nie za male min 100l, z tym ze niski poziom wody, do rozmnazania nalepiej miec harem 2 samce i 1 samice. Przy tarle samiec dostaje wysypke tarlowa (biale kropki na pletwach, glowie), samica gruby brzuch Cheesy

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2007, 21:31:15 »

Myślę że ten link cię zainteresuje:

http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=904&Itemid=2

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2007, 21:11:03 »

siema. Moje welony (1 samiec 1 samica) przystepuja do tarla pod koniec zimy gdy temp wody sie podnosi. Trzymam je w nieogrzewanym akwarium wiec po wlozeniu grzalki po kilku dniach zaczyna sie tarlo. Trwa dlugo. Mam akw 100l na dnie mam zwirek. Moje welonki maja okolo 25-30 cm wiec rosliny nie wchodza w gre. Mozna zastosowac siatke ochronna na dnie (jakies 2cm od dna) ale ja dziele akw na 2 czesci i odlawiam tarlaki raz na jedna strone raz na 2 zeby nie zjadaly ikry a po wykluciu narybko odlawiam go do innego akw z grzalka bo w nieogrzewanym akw mlode padna. jesli bedziesz uwazny to mozesz dochowac sie wielu mlodych. Samica jest bardzo plodna. Moje w tym roku beda odbywac 3 tarlo. Z 1 nic nie odlowilem bo bardzo nie wiedzialem ze maja tarlo. Tak jak kolega wyzej wspomnial samiec bedzie mial widoczne biale kropki na skrzelach i pletwach brzusznych.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: