Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « gurami i dziwne wlosky z odbytu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: gurami i dziwne wlosky z odbytu  (Przeczytany 2866 razy)
blackmak
Stały użytkownik

« : Styczeń 30, 2007, 17:15:38 »

Witam
ZApytanie co to jest, jak w temacie, moj gurami zacząl robic piane przegania wszystkie ryby, ale to niewazne, martwi mnie to ze z  odbytu samca wystaje ja dlugosc ok 2 mm jakies włoski czy coś takiego. Moze mi tos udzieklic info co to jerst, a pozatym jak rozmnozyc gurami w glownym zbiorniku, Baniak 140l temperatura 27 gesto obrosniety roslinami. p[ozatym nie wim która samica, bo mam jednego samca zlorego i 4 samice, dwuplamista 2 niebieskie i slota. co dalej robic, ryby zestresowane, wszystkie prtzegania, nawet duze kirysniki. podnienic wode czy nie? doradzcie cos panstwo mili.
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2007, 17:36:56 »

Skoro twój gurami zaczął robic piane na powierzchni to chyba znaczy że buduje gniazdo.
Mi osobiście nie udało się rozmnożyc gurami w zbiorniku ogólnym tylko w osobnym i nie wiem czy jest to możliwe w takim akwarium
Co do tego jak rozróżnic gurami to samiec ma trochę wiekszą i ostrzej zakończoną płetwę grzbietową samica natomiast ma ją bardziej zaokrągloną  papa Cheesy Cheesy
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2007, 17:38:48 wysłane przez rybak » Zapisane
blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2007, 17:58:01 »

do tego sam doszedlem ale nie o to pytalem, wiem jak wyglada samiec tylkoe nie wiem ktora samica jest w ciąży bo wszystkie 4 sa grube
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2007, 19:55:56 »

ktora samica jest w ciąży
Gurami w ciąży Huh Dobre ...  Grin
Wracając do pytania: albo problemy z przewodem pokarmowym (zapalenie) albo pasożyty

blackmak
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2007, 23:42:58 »

a jak poznac ktora samica jest bedzie skladac jaja skoro wszystkie sa grube? no dwie sa bardziej grube niz pozostale dwie, ale wybor wciąż nie jest prosty. Postanowilem moj baniak podzielic na 2 częsci szybą oddzielając jednoczesnie pare gurami od reszty oobsady, mysle ze to dobry pomysl, problem jedynie którą samice umiescic z samcem za szybą. a ten samiec gurami wygląda jak by mial hemoroidy, zastanawiam sie czy zdechnie, zachowuje sie jak zdrowa ryba.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2007, 23:54:34 wysłane przez blackmak » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2007, 10:00:02 »

ten samiec gurami wygląda jak by mial hemoroidy, zastanawiam sie czy zdechnie, zachowuje sie jak zdrowa ryba.
jakiego koloru są te ''włoski'' i jakiej długości? czy poruszają sie?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: