Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Czy Ikra Skalara może spleśnieć w całości???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy Ikra Skalara może spleśnieć w całości???  (Przeczytany 6423 razy)
zuluguuulla
Nowy
*

« : Styczeń 13, 2007, 16:30:19 »

mam po raz pierwszy w akwarium ogólym ikre skalarów.... nie wiem co mam z tym zrobić... nie mam gdzie tego przenieść ale mama i tata skalar sie nimi zajmują...zobaczyłam takie białe jajeczka.. mysle ze sa spleśniałe... nie mam niczego co mogłabym im dolac zeby nie pleśniały... Czy jest szansa że cos mi zostanie??? prosze o porade, nie mam pojecia co mmam robić.... dziekuje z góry:)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2007, 16:38:03 wysłane przez zuluguuulla » Zapisane
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2007, 20:54:35 »

Jeśli już spleśniała to jej nieodratujesz nieweim jak to jesz z ikra skalarów, możliwe że niezostała jeszcze zapłodniona. Widziałeś tarło ? Są specjalne środki żeby ikra nie spleśniała...

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2007, 23:38:02 »

podobno Tropical Querex zapobiega plesnieniu. To wyciag z kory jakiegos debu do preparowania wody ala "black waters"

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
zuluguuulla
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2007, 15:59:35 »

a czy jeżeli to dodam do wody to nic sie nie staanie innym rybkom?
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2007, 16:41:13 »

QUEREX - biologicznie czynny wyciąg z kory dębu zawierający naturalne garbniki. Stosowany do sporządzania tzw. wody tropikalnej przeznaczonej do hodowli ryb tropikalnych zwłaszcza kąsaczowców, dyskowców, paletek i małych pielęgniczek z leśnych biotopów Ameryki Południowej, wymagających miękkiej wody o niskim pH i dużej zawartości garbników. Obniża odczyn pH, wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu ryb, aktywnie stymuluje tarło, ochrania ikrę przed pleśnieniem, a także w naturalny sposób hamuje rozwój glonów zielonych.

Stosowanie w wodzie twardej i alkalicznej spowoduje alkowite wytracenie i unieczynnienie aktywnach garbnikow

http://www.tropical.com.pl/POL/preparaty/uzdat-querex.html

PS: Tropical poleca:
Podczas hodowli wielu gatunków ryb np. kąsaczowatych i karpiowatych konieczne jest zabezpieczenie ikry przed pleśnieniem. W tym celu zalecamy Abioseptynę, Akryflawinę i Biodesinal.
http://www.tropical.com.pl/POL/preparaty.html

PS mysle, ze Querex jest totalnie nieszkodliwy nawet dla b. wrazliwych rybek.  U mnie nie bylo problemow. Ale te inne preparaty - nie znam - bym uwazal!....
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2007, 16:45:54 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 15, 2007, 19:49:52 »

Oswald - Querex to nic innego jak "skondensowane" garbniki. Nie wszystkie rybki lubią wodę z zawartością garbników.
Do ochrony ikry na pewno coś się znajdzie. Najlepiej poszukać na stronie producentów tejże chemii.
IMHO pewnie da się to zrobić i bez dodatkowych wspomagaczy Smiley

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2007, 15:29:57 »

Ja nie wiem po co wy tak kombinujecie z ikrą? Ja z ikrą dosłownie nic nie robię, jakieś 10% zawsze spleśnieje, a z reszty ikry wychodzą młode. Poza tym leki czy tam preparaty też nie są wskazane, zmieniają zawsze odczynniki wody i może być gorzej. podstawa, żeby ikra była zdrowa to płodne ryby, dobrej jakości woda, i z jazdy ..

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
zuluguuulla
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 17, 2007, 22:55:54 »

no cóż.... i tak ssie nie udało, alle nie ma sie co dziwić to ich pierwsza ikra...Smiley ale wszystcy mówia ze malutkie skalary wylęgają sie(Huh) po około 48 godzinach.... a ja tam niczego nie widziałam co wsazywało by na to ze one tam są... i nie wiem od czego to zalezy Czy one tam sa czy nie....?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: